FENOLNI SPOJEVI I ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET ŠIPKA (Punica granatum L) (CROSBI ID 383481)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Antolić, Vedrana
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
FENOLNI SPOJEVI I ANTIOKSIDACIJSKI KAPACITET ŠIPKA (Punica granatum L)
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti masene udjele ukupnih fenola, antocijana te antioksidacijski kapacitet u uzorcima divljeg šipka (Punica granatum L) ubranih na 9 različitih lokaliteta na području BiH u dva termina berbe. Ukupni fenoli određivani su primjenom Folin Ciocalteu metode, ukupni antocijani primjenom pH diferencijalne metode te antioksidacijski kapacitet primjenom ABTS metode. U svim uzorcima šipka određene su značajne količine ukupnih fenola i antocijana, te je utvrđeno da dobiveni ekstrakti pokazuju izrazit antioksidacijski kapacitet. Raspon koncentracije ukupnih fenola u prvom terminu berbe bio je od 168, 74 do 280, 96 mg GAE/100g ukupnih antocijana od 3, 86 do 23, 73 mg/100g te AOC od 603, 6 do 2549, 1 µmol TE/100g. Za iste parametre u drugom terminu berbe vrijednosti su bile kako slijedi: ukupni fenoli od 100, 23 do 479, 41 mg GAE/100g ukupni antocijani od 8, 37 do 21, 56 mg/100g i AOC od 759, 3 do 2635, 6 µmolTE/100g. Dobiveni rezultati pokazuju da ne postoje značajne razlike u koncentraciji ukupnih fenola, antocijana i antioksidacijskog kapacitete s obzirom na lokaciju berbe i termina berbe. Na temelju regresione analize nije utvrđena linearna povezanost između koncentracije ukupnih fenola i antocijana te antioksidacijskog kapaciteta.
Šipak; ukupni fenoli; antocijani; antioksidacijski kapacitet; ABTS
nije evidentirano
engleski
PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT CAPACITY OF POMEGRANATE (Punica granatum L.)
nije evidentirano
pomegranate; anthocyanins; phenolic compounds; antioxidant capacity; ABTS
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
15.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb