Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORATA KORDIA I REGINA (CROSBI ID 383497)

Ocjenski rad | diplomski rad

Paradinović, Slavica UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORATA KORDIA I REGINA / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Paradinović, Slavica

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORATA KORDIA I REGINA

Trešnja je koštuničavo voće izvanrednog kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti. Osim vitamina i minerala, sadrži fenolne spojeve koji joj daju antioksidacijsku aktivnost. Fenolni spojevi se prema kemijskoj strukturi dijele na flavonoide i neflavonoide. Flavonoidi su brojna skupina spojeva od kojih su najznačajniji biljni pigmenti antocijani, a neflavonoide čine hidroksicimetna i hidroksibenzojeva kiselina i njihovi derivati. Fenolni spojevi pozitivno djeluju na zdravlje, a osim antioksidacijske aktivnosti imaju i antimikrobno i protuupalno djelovanje. Na kemijski sastav, a time i fenolne spojeve utječu mnogi čimbenici. Značajniji utjecaj imaju sorta trešnje i podloga na kojoj je uzgojena sama trešnja, a ostali čimbenici su klima, reljef te geografsko područje uzgoja. Ciljevi ovog rada su: odrediti utjecaj različitih podloga na ukupne i pojedinačne fenolne spojeve, antocijane i antioksidacijski kapacitet trešnje, te utvrditi da li postoji linearna povezanost između masenog udjela fenolnih spojeva odnosno antocijana i antioksidacijskog kapaciteta. Utvrđeno je da različitim sortama odgovaraju različite podloge za uzgoj što pokazuje količina fenolnih spojeva i antocijana dobivena na određenim podlogama. Neovisno o sorti i podlozi najzastupljeniji antocijan je cijanidin-3-rutinozid a fenolna kiselina p-kumarinska. Također je utvrđeno da postoji pozitivna korelacija između fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta kod obje sorte.

trešnja; podloge; fenolni spojevi; antocijani; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

EFFECT OF DIFFERENT ROOTSTOCK ON THE PHENOLIC COMPOUNDS IN SWEET CHERRY CULTIVAR KORDIA AND REGINA

nije evidentirano

cherry; rootstocks; phenolic compounds; anthocyans; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

24.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija