ANTOCIJANI U NARU (Punica granatum L.) S RAZLIČITIH LOKACIJA UZGOJA (CROSBI ID 383498)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mučan, Nikolina
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
ANTOCIJANI U NARU (Punica granatum L.) S RAZLIČITIH LOKACIJA UZGOJA
U ovom istraživanju provedena je analiza plodova nara (Punica granatum L.) koji su ubrani na deset različitih lokacija na području Hercegovine u dva termina berbe. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj područja uzgoja i termina berbe na udio ukupnih i pojedinačnih antocijana u plodovima nara, te ispitati postoji li povezanost s antioksidacijskom aktivnosti. Prema rezultatima provedenog istraživanja utvrđeno je da se udio ukupnih antocijana kretao u rasponu od 9, 2 do 23, 73 mg ekvivalenata Cy-3-Glc/100g uzorka, te da plodovi ubrani u prvom terminu berbe imaju veći udio antocijana, dok se u drugom terminu berbe taj udio smanjuje. U svim ispitivanim uzorcima određena je značajna antioksidacijska aktivnost. Iz skupine antocijana u najvećem udjelu identificiran je cijanidin-3-glukozid, a u padajućem nizu slijede cijanidin-3, 5-diglukozid, pelargonidin-3, 5-diglukozid te delfinidin-3-glukozid. Lokacija uzgoja, kao i termin berbe, značajno ne utječu na udio pojedinačnih antocijana i antioksidacijsku aktivnost, dok lokacija uzgoja signifikantno utječe na udio ukupnih antocijana (p≤0.05).
nar; antocijani; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
ANTOCYANINS IN POMEGRANATE (Punica granatum L) FROM GROWING SITE OF CULTIVATIONS
nije evidentirano
pomegranate; anthocyanins; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
30.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb