Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA (CROSBI ID 383499)

Ocjenski rad | diplomski rad

Plazibat, Vanja UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Plazibat, Vanja

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA

U usporedbi s konvencionalnim metodama ekstrakcije, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima(MAE) je ekološki prihvatljivija metoda izolacije fenolnih spojeva iz prirodnih supstrata. Cilj ovog istraživanja bio je odabrati optimalne ekstrakcijske parametre (sastav otapala za ekstrakciju, snagu mikrovalova, temperaturu, tlak i vrijeme ekstrakcije) za izolaciju antocijana iz taloga vina. Rezultati su pokazali da su binarni sustavi otapala (30% i 50% vodene otopine etanola) učinkovitiji od mono sustava otapala (destilirana voda) u ekstrakciji antocijana. Tlak primijenjen za ekstrakciju nije imao statistički značajan utjecaj na ekstrakcijski kapacitet izolacije antocijana, a povećanjem temperature dolazi do povećanja koncentracije svih pojedinačnih antocijana izuzev malvidin-3-glukozida, a samim time i sume identificiranih antocijana s obzirom da se malvidin-3-glukozid pojavljuje u najvećoj koncentraciji u talogu vina sorte Vranac. Istraživanje je potvrdilo da se najučinkovitija ekstrakcija antocijana primjenom MAE postiže upotrebom 50% vodene otopine etanola, pri snazi mikrovalova 300 W, vremenu ekstrakcije od 20 minuta i atmosferskom tlaku.

ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; talog vina; antocijani

nije evidentirano

engleski

THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF ANTHOCYANINS FROM WINE LEES

nije evidentirano

microwave assisted extraction; wine lees; anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

27.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija