UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA (CROSBI ID 383499)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Plazibat, Vanja
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU ANTOCIJANA IZ TALOGA VINA
U usporedbi s konvencionalnim metodama ekstrakcije, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima(MAE) je ekološki prihvatljivija metoda izolacije fenolnih spojeva iz prirodnih supstrata. Cilj ovog istraživanja bio je odabrati optimalne ekstrakcijske parametre (sastav otapala za ekstrakciju, snagu mikrovalova, temperaturu, tlak i vrijeme ekstrakcije) za izolaciju antocijana iz taloga vina. Rezultati su pokazali da su binarni sustavi otapala (30% i 50% vodene otopine etanola) učinkovitiji od mono sustava otapala (destilirana voda) u ekstrakciji antocijana. Tlak primijenjen za ekstrakciju nije imao statistički značajan utjecaj na ekstrakcijski kapacitet izolacije antocijana, a povećanjem temperature dolazi do povećanja koncentracije svih pojedinačnih antocijana izuzev malvidin-3-glukozida, a samim time i sume identificiranih antocijana s obzirom da se malvidin-3-glukozid pojavljuje u najvećoj koncentraciji u talogu vina sorte Vranac. Istraživanje je potvrdilo da se najučinkovitija ekstrakcija antocijana primjenom MAE postiže upotrebom 50% vodene otopine etanola, pri snazi mikrovalova 300 W, vremenu ekstrakcije od 20 minuta i atmosferskom tlaku.
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; talog vina; antocijani
nije evidentirano
engleski
THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF ANTHOCYANINS FROM WINE LEES
nije evidentirano
microwave assisted extraction; wine lees; anthocyanins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
27.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb