Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA (CROSBI ID 383501)

Ocjenski rad | diplomski rad

Štrbac, Andrej UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Štrbac, Andrej

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA

Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) je u usporedbi sa konvencionalnim metodama ekstrakcije, ekološki prihvatljivija metoda izolacije fenolnih spojeva iz prirodnih supstrata. Cilj istraživanja je bio odabir optimalnih ekstrakcijskih parametara (sastav otapala, snaga mikrovalova, temperatura, tlak, vrijeme ekstrakcije) za izolaciju fenolnih kiselina i flavonola iz taloga vina. Na ekstrakcijski kapacitet izolacije svih fenolnih kiselina i flavonola značajno utječu polarnost ekstrakcijskog otapala pri kojem se provodi MAE. Rezultati su pokazali da su binarni sustavi otapala (30% i 50% tne vodene otopine etanola) učinkovitiji od mono sustava otapala (destilirana voda) u ekstrakciji fenolnih kiselina i flavonola. Vrijeme predstavlja statistički značajan parametar kod ekstrakcije klorogenske i kafeinske kiseline, a temperatura i tlak predstavljaju statistički značajne parametre kod ekstrakcije p-kumarinske kiseline.

vinski talog; fenolne kiseline; flavonoli; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; ekstrakcijski parametri

nije evidentirano

engleski

THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF PHENOLIC ACIDS AND FLAVONOLS FROM WINE LEES

nije evidentirano

wine lees; phenolic acids; flavonols; microwave assisted extraction; extraction parameters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

01.01.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija