UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA (CROSBI ID 383501)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Štrbac, Andrej
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
UTJECAJ EKSTRAKCIJE POTPOMOGNUTE MIKROVALOVIMA NA IZOLACIJU FENOLNIH KISELINA I FLAVONOLA IZ TALOGA VINA
Ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) je u usporedbi sa konvencionalnim metodama ekstrakcije, ekološki prihvatljivija metoda izolacije fenolnih spojeva iz prirodnih supstrata. Cilj istraživanja je bio odabir optimalnih ekstrakcijskih parametara (sastav otapala, snaga mikrovalova, temperatura, tlak, vrijeme ekstrakcije) za izolaciju fenolnih kiselina i flavonola iz taloga vina. Na ekstrakcijski kapacitet izolacije svih fenolnih kiselina i flavonola značajno utječu polarnost ekstrakcijskog otapala pri kojem se provodi MAE. Rezultati su pokazali da su binarni sustavi otapala (30% i 50% tne vodene otopine etanola) učinkovitiji od mono sustava otapala (destilirana voda) u ekstrakciji fenolnih kiselina i flavonola. Vrijeme predstavlja statistički značajan parametar kod ekstrakcije klorogenske i kafeinske kiseline, a temperatura i tlak predstavljaju statistički značajne parametre kod ekstrakcije p-kumarinske kiseline.
vinski talog; fenolne kiseline; flavonoli; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; ekstrakcijski parametri
nije evidentirano
engleski
THE EFFECT OF MICROWAVE ASSISTED EXTRACTION ON ISOLATION OF PHENOLIC ACIDS AND FLAVONOLS FROM WINE LEES
nije evidentirano
wine lees; phenolic acids; flavonols; microwave assisted extraction; extraction parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
01.01.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb