Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sušenja raspršivanjem na stabilnost ukupnih fenola i fenolnih kiselina u prahu soka višnje Maraske (CROSBI ID 383505)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čmrlec, Ivana Utjecaj sušenja raspršivanjem na stabilnost ukupnih fenola i fenolnih kiselina u prahu soka višnje Maraske / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Čmrlec, Ivana

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Utjecaj sušenja raspršivanjem na stabilnost ukupnih fenola i fenolnih kiselina u prahu soka višnje Maraske

Cilj ovoga rada bio je primjenom sušenja raspršivanjem proizvesti prah soka višnje Maraske te utvrditi utjecaj temperature sušenja (140˚C, 160˚C i 180˚C), tipa maltodekstrina različitih dekstroznih ekvivalenata (4-7 DE i 13-17 DE) te njihovog udjela u suspenziji (30%, 35% i 40%) na stabilnost ukupnih fenola i fenolnih kiselina. Fenolne kiseline su određivane primjenom HPLC uz UV/Vis PDA detekciju. U svim prahovima soka višnje Maraske identificirano je 5 fenolnih kiselina među kojima je najdominantnija klorogenska, a u padajućem nizu slijede neoklorogenska, kafeinska, p-kumarinska i ferulinska kiselina. Pri sušenju na temperaturi od 180 oC s 30%-tnim udjelom maltodekstrina 13-17 DE dobiven je prah soka višnje Maraske s najvećom koncentracijom fenolnih kiselina (213.87 mg/ 100 g praha soka višnje Maraske). Prema provedenoj MANOVi na stabilnost većine fenolnih kiselina statistički nije bilo utjecaja niti jednog parametra sušenja, iznimke su neoklorogenska (tip nosača, p<0.021) i p-kumarinska kiselina (tip nosača ; p<0.001) te klorogenska kiselina (udjel maltodekstrina, p<0.032). U uzorcima praha soka višnje Maraske najveće vrijednosti ukupnih fenola dobivene su u uzorcima sušenim pri temperaturi od 180˚C sa 35%-tnim udjelom maltodekstrina 13-17 DE. Tip maltodekstrina statistički je značajno utjecao na stabilnost ukupnih fenola (p<0.014).

Prunus cerasus var. Maraska; sušenje raspršivanjem; ukupni fenoli; fenolne kiseline; maltodekstrin

nije evidentirano

engleski

Inluence of spray drying on stability of total phenolics and phenolic acids in powder of sour cherry Maraska juice

nije evidentirano

Prunus cerasus L. var. Marasca; spray drying; total phenolics; phenolic acids; maltdextrin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

28.02.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija