Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BIOLOŠKI POTENCIJAL PRAHA ODABRANIH EGZOTIČNIH BILJAKA (CROSBI ID 383509)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vladišković, Sandra BIOLOŠKI POTENCIJAL PRAHA ODABRANIH EGZOTIČNIH BILJAKA / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Vladišković, Sandra

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

BIOLOŠKI POTENCIJAL PRAHA ODABRANIH EGZOTIČNIH BILJAKA

U prahovima mace (Lepidium meyenii) i camu camu-a (Myrciaria dubia) koji su egzotičnog podrijetla, a odnedavno su prisutni i na hrvatskom tržištu, određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet. Izolacija fenolnih spojeva provedena je primjenom 3 različite vrste otapala ; vodene otopine etanola, acetona i acetonitrila. Količina fenola je određivana spektrofotometrijski, a antioksidacijski kapacitet primjenom FRAP metode. Prah camu camu-a je bolji izvor fenolnih spojeva nego prah mace, a najbolji ekstrakcijski kapacitet kod obiju biljaka postiže se primjenom vodenih otopina acetonitrila i etanola. Za izolaciju flavan-3-ola iz praha mace, učinkovitija je vodena otopina acetona, a iz camu camu-a vodena otopina acetonitrila. Antioksidacijski kapacitet je naročito visok u etanolnom ekstraktu praha camu camu-a, a i kod jedne i kod druge biljke je uočena pozitivna korelacija između koncentracije fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta.

maca; camu camu; ukupni fenoli; flavan-3-oli; antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

BIOLOGICAL POTENTIAL OF SELECTED EXOTIC PLANTS POWDERS

nije evidentirano

maca; camu camu; total phenols; flavan-3-ols; antioxidant capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

01.01.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija