Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA (CROSBI ID 383514)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Banić, Branka USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Banić, Branka

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA

Antocijani su značajna skupina fenolnih spojeva koji su nosioci karakterističnih boja voća i povrća od crvenih do gotovo tamno ljubičastih. Zbog svoje kemijske strukture osjetljivi su na visoke koncentracije kisika, svijetlost, povišenu temperaturu, visoki pH itd. Antocijani su najstabilniji u kiselom području (pri nižim pH vrijednostima stabilnost otopine je veća, a samim time je veći i udio kationa). Za određivanje antocijana koriste se različite metode: pH - diferencijalna metoda, tankoslojna kromatografija, kapilarno-zonska elektroforeza (TLC), tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) itd. U ovom radu provedeno je usporedno određivanje antocijana primjenom četri metode: pH–diferencijalne metode 1 i 2, metode izbjeljivanja bisulfitom te simpl metode. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da koncentracija antocijana značajno ovisi o postupku ekstrakcije, ekstrakcijskim otapalima ali i o primjenjenoj metodi određivanja. Najveće koncentracija antocijana u soku višnje maraske određene su u ekstraktima kiselog etanola te primjenom pH diferencijalne metode 1.

sok višnje maraske; antocijani; pH – diferencijalna metoda; metoda izbjeljivanja; simpl metoda

nije evidentirano

engleski

COMPARATIVE DETERMINATION OF ANTHOCYANINS IN MARASCA SOUR CHERRY JUICE USING DIFFERENT METHODS

nije evidentirano

marasca cherry juice; anthocyanins; pH - differential method; bleaching method; simpl method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

01.01.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija