USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA (CROSBI ID 383514)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Banić, Branka
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
USPOREDNO ODREĐIVANJE ANTOCIJANA U SOKU VIŠNJE MARASKE PRIMJENOM RAZLIČITIH METODA
Antocijani su značajna skupina fenolnih spojeva koji su nosioci karakterističnih boja voća i povrća od crvenih do gotovo tamno ljubičastih. Zbog svoje kemijske strukture osjetljivi su na visoke koncentracije kisika, svijetlost, povišenu temperaturu, visoki pH itd. Antocijani su najstabilniji u kiselom području (pri nižim pH vrijednostima stabilnost otopine je veća, a samim time je veći i udio kationa). Za određivanje antocijana koriste se različite metode: pH - diferencijalna metoda, tankoslojna kromatografija, kapilarno-zonska elektroforeza (TLC), tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) itd. U ovom radu provedeno je usporedno određivanje antocijana primjenom četri metode: pH–diferencijalne metode 1 i 2, metode izbjeljivanja bisulfitom te simpl metode. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da koncentracija antocijana značajno ovisi o postupku ekstrakcije, ekstrakcijskim otapalima ali i o primjenjenoj metodi određivanja. Najveće koncentracija antocijana u soku višnje maraske određene su u ekstraktima kiselog etanola te primjenom pH diferencijalne metode 1.
sok višnje maraske; antocijani; pH – diferencijalna metoda; metoda izbjeljivanja; simpl metoda
nije evidentirano
engleski
COMPARATIVE DETERMINATION OF ANTHOCYANINS IN MARASCA SOUR CHERRY JUICE USING DIFFERENT METHODS
nije evidentirano
marasca cherry juice; anthocyanins; pH - differential method; bleaching method; simpl method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
01.01.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb