Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80 (CROSBI ID 383528)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Đurinski, Andreja
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80
Optimiranje uvjeta odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je ispitivanjem utjecaja različitih volumnih koncentracija Tweena 80 (5 ; 10 ; 15 i 20 %), pH vrijednosti suspenzije (2 do 12), temperature (5 do 50 oC) i vremena reakcije (5 do 50 minuta). Odgorčavanjem s 20 % (vol/vol) Tweena 80, pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 15 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica, glikogena i volutina, a nakon toga i pripravom kruha s odgorčenom biomasom pivskoga kvasca u različitim omjerima s biomasom pekarskog kvasca.
fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80
nije evidentirano
engleski
Physiologycal activity of yeast Saccharomyces uvarum after debittering with Tween 80
nije evidentirano
physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
09.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb