Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80 (CROSBI ID 383528)

Ocjenski rad | diplomski rad

Đurinski, Andreja Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80 / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Đurinski, Andreja

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Fiziološka aktivnost kvasca Saccharomyces uvarum nakon odgorčavanja s Tweenom 80

Optimiranje uvjeta odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je ispitivanjem utjecaja različitih volumnih koncentracija Tweena 80 (5 ; 10 ; 15 i 20 %), pH vrijednosti suspenzije (2 do 12), temperature (5 do 50 oC) i vremena reakcije (5 do 50 minuta). Odgorčavanjem s 20 % (vol/vol) Tweena 80, pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 15 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica, glikogena i volutina, a nakon toga i pripravom kruha s odgorčenom biomasom pivskoga kvasca u različitim omjerima s biomasom pekarskog kvasca.

fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80

nije evidentirano

engleski

Physiologycal activity of yeast Saccharomyces uvarum after debittering with Tween 80

nije evidentirano

physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

09.07.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano