Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije (CROSBI ID 383529)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Raukar, Ana
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije
Pivski kvasac Saccharomyces uvarum odgorčavan je dodatkom Tweena 80 pri različitim pH vrijednostima suspenzije i reakcijskim vremenima. Nakon odgorčavanja je istraživan utjecaj niskofrekventnog ultrazvuka (20 kHz) na fiziološku aktivnost odgorčenog pivskog kvasca tijekom tretmana od 1-10 minuta, pri snazi od 50 % (trajnoj ili pulsirajućoj u intervalima od 10 sekundi). Morfološke promjene u stanici kvasca, prouzročene različitim ultrazvučnim tretmanima, pH vrijednostima suspenzije kvasca i reakcijskom vremenu, praćene su mikroskopski, nakon čega je agregacija kvaščevih stanica kvantificirana. Dobiveni rezultati pokazali su da je vrijeme izloženosti ultrazvuku, posebno pulsirajućoj dezintegraciji, povećala broj oštećenih stanica, što je rezultiralo povećanjem nakupina stanica (aglomerata). Fiziološka aktivnost odgorčenih stanica ispitivana je određivanjem broja mrtvih stanica, te udjela glikogena i volutina.
fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80
nije evidentirano
engleski
Physiologycal viability of debittered yeast Saccharomyces uvarum after ultrasound disintegration
nije evidentirano
physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
30.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb