Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije (CROSBI ID 383529)

Ocjenski rad | diplomski rad

Raukar, Ana Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Raukar, Ana

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Fiziološka aktivnost odgorčenog kvasca Saccharomyces uvarum nakon ultrazvučne dezintegracije

Pivski kvasac Saccharomyces uvarum odgorčavan je dodatkom Tweena 80 pri različitim pH vrijednostima suspenzije i reakcijskim vremenima. Nakon odgorčavanja je istraživan utjecaj niskofrekventnog ultrazvuka (20 kHz) na fiziološku aktivnost odgorčenog pivskog kvasca tijekom tretmana od 1-10 minuta, pri snazi od 50 % (trajnoj ili pulsirajućoj u intervalima od 10 sekundi). Morfološke promjene u stanici kvasca, prouzročene različitim ultrazvučnim tretmanima, pH vrijednostima suspenzije kvasca i reakcijskom vremenu, praćene su mikroskopski, nakon čega je agregacija kvaščevih stanica kvantificirana. Dobiveni rezultati pokazali su da je vrijeme izloženosti ultrazvuku, posebno pulsirajućoj dezintegraciji, povećala broj oštećenih stanica, što je rezultiralo povećanjem nakupina stanica (aglomerata). Fiziološka aktivnost odgorčenih stanica ispitivana je određivanjem broja mrtvih stanica, te udjela glikogena i volutina.

fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80

nije evidentirano

engleski

Physiologycal viability of debittered yeast Saccharomyces uvarum after ultrasound disintegration

nije evidentirano

physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

30.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano