Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba antioksidacijske aktivnosti polifenola iz piva i vina (CROSBI ID 383530)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hiti, Julian Usporedba antioksidacijske aktivnosti polifenola iz piva i vina / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Hiti, Julian

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Usporedba antioksidacijske aktivnosti polifenola iz piva i vina

Udjel fenolnih spojeva jedan je od najvažnijih parametara sastava, kako piva, tako i vina, budući da doprinose njihovim organoleptičkim svojstvima, kao što su boja, trpkost i gorčina. U ovom su radu uspoređena antioksidacijska svojstva 3 vrste piva (2 hrvatska lager piva i jedno irsko ale pivo) i tri vrste hrvatskih vina (bijelo ; Graševina, ružičasto ; Refošk i crno ; Crni Pinot), primjenom različitih testova: određivanja udjela polifenola, sposobnosti vezanja slobodnih radikala (DPPH), redukcijske snage i određivanja stabilnosti boje piva ili vina. Rezultati dobiveni tijekom ubrzanog starenja piva su pokazali da se nije dogodila promjena udjela ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta. Također, rezultati su pokazali da nije bilo promjene u udjelu ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta tijekom testa ubrzanog starenja piva. Pivo je, tijekom normalnog starenja pokazalo smanjenje i udjela polifenola i antioksidacijskog kapaciteta. Skladištenjem vina pri sobnoj temperaturi, smanjio se udjel i ukupnih fenolnih sastojaka i antioksidacijske aktivnosti. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da su pivo i vino usporediv izvor antioksidanasa.

pivo; vino; polifenoli; antioksidacijski kapacitet; starenje; skladištenje

nije evidentirano

engleski

A Comparison of the Antioxidant Activity of Beer and Wine

nije evidentirano

Beer; wine; polyphenols; antioxidant capacity; aging; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

01.03.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija