Usporedba antioksidacijske aktivnosti polifenola iz piva i vina (CROSBI ID 383530)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hiti, Julian
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Usporedba antioksidacijske aktivnosti polifenola iz piva i vina
Udjel fenolnih spojeva jedan je od najvažnijih parametara sastava, kako piva, tako i vina, budući da doprinose njihovim organoleptičkim svojstvima, kao što su boja, trpkost i gorčina. U ovom su radu uspoređena antioksidacijska svojstva 3 vrste piva (2 hrvatska lager piva i jedno irsko ale pivo) i tri vrste hrvatskih vina (bijelo ; Graševina, ružičasto ; Refošk i crno ; Crni Pinot), primjenom različitih testova: određivanja udjela polifenola, sposobnosti vezanja slobodnih radikala (DPPH), redukcijske snage i određivanja stabilnosti boje piva ili vina. Rezultati dobiveni tijekom ubrzanog starenja piva su pokazali da se nije dogodila promjena udjela ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta. Također, rezultati su pokazali da nije bilo promjene u udjelu ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta tijekom testa ubrzanog starenja piva. Pivo je, tijekom normalnog starenja pokazalo smanjenje i udjela polifenola i antioksidacijskog kapaciteta. Skladištenjem vina pri sobnoj temperaturi, smanjio se udjel i ukupnih fenolnih sastojaka i antioksidacijske aktivnosti. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da su pivo i vino usporediv izvor antioksidanasa.
pivo; vino; polifenoli; antioksidacijski kapacitet; starenje; skladištenje
nije evidentirano
engleski
A Comparison of the Antioxidant Activity of Beer and Wine
nije evidentirano
Beer; wine; polyphenols; antioxidant capacity; aging; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
01.03.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb