Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum (CROSBI ID 383531)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kusalić, Lucija KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Kusalić, Lucija

Beluhan, Sunčica

hrvatski

KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum

Kvantificiranje fiziološke aktivnosti i flokulacijske sposobnosti pivskog kvasca Saccharomyces uvarum pri točno definiranim uvjetima može pomoći boljem spoznavanju fizikalnih mehanizama procesa flokulacije koja se primjenjuje u pivarstvu. Nakon odgorčavanja kvasca s Tweenom 80 (20 % v/v), smanjena je gorčina kvasca za 87 % bez negativnih učinaka na životnost kvasca ili udjel proteina. Fiizološka aktivnost odgorčenog kvasca bila je vrlo zadovoljavajuća, što je potvrđeno određivanjima broja mrtvih stanica, te udjela glikogena i volutina. Flokulacijaska sposobnost je kvantificirana mjerenjem veličine flokula i brojem pojedinačnih stanica. U radu su proučavane metode taloženja, odnosno flokulacije pivskog kvasca S. uvarum, putem Helmovog i Stratfordovog testa. Kod obje je metode proučavan utjecaj početne koncentracije stanica (inokuluma), miješanje, uzorkovanje i određivanje postotka istaloženih stanica. Rezultati dobiveni Helmovim testom nisu se razlikovali značajno od onih dobivenih s Stratfordovim test. Prikazani rezultati jasno su pokazali da su obje metode pouzdane za kvantificiranje sposobnosti flokulacije pivskog kvasca S. uvarum.

flokulacija; kvantifikacija; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; taloženje

nije evidentirano

engleski

QUANTIFICATION OF PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY AND FLOCCULATION ABILITY OF YEAST Saccharomyces uvarum

nije evidentirano

flocculation; brewer’s yeast; quantification; Saccharomyces uvarum; sedimentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

30.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija