KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum (CROSBI ID 383531)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kusalić, Lucija
Beluhan, Sunčica
hrvatski
KVANTIFICIRANJE FIZIOLOŠKE AKTIVNOSTI I FLOKULACIJSKE SPOSOBNOSTI KVASCA Saccharomyces uvarum
Kvantificiranje fiziološke aktivnosti i flokulacijske sposobnosti pivskog kvasca Saccharomyces uvarum pri točno definiranim uvjetima može pomoći boljem spoznavanju fizikalnih mehanizama procesa flokulacije koja se primjenjuje u pivarstvu. Nakon odgorčavanja kvasca s Tweenom 80 (20 % v/v), smanjena je gorčina kvasca za 87 % bez negativnih učinaka na životnost kvasca ili udjel proteina. Fiizološka aktivnost odgorčenog kvasca bila je vrlo zadovoljavajuća, što je potvrđeno određivanjima broja mrtvih stanica, te udjela glikogena i volutina. Flokulacijaska sposobnost je kvantificirana mjerenjem veličine flokula i brojem pojedinačnih stanica. U radu su proučavane metode taloženja, odnosno flokulacije pivskog kvasca S. uvarum, putem Helmovog i Stratfordovog testa. Kod obje je metode proučavan utjecaj početne koncentracije stanica (inokuluma), miješanje, uzorkovanje i određivanje postotka istaloženih stanica. Rezultati dobiveni Helmovim testom nisu se razlikovali značajno od onih dobivenih s Stratfordovim test. Prikazani rezultati jasno su pokazali da su obje metode pouzdane za kvantificiranje sposobnosti flokulacije pivskog kvasca S. uvarum.
flokulacija; kvantifikacija; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; taloženje
nije evidentirano
engleski
QUANTIFICATION OF PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY AND FLOCCULATION ABILITY OF YEAST Saccharomyces uvarum
nije evidentirano
flocculation; brewer’s yeast; quantification; Saccharomyces uvarum; sedimentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
30.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb