Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae (CROSBI ID 383533)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Markota, Tomislava FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Markota, Tomislava

Beluhan, Sunčica

hrvatski

FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae

Ciljevi ovoga rada bili su odgorčiti biomasu pivskoga kvasca Saccharomyces uvarum, provesti autolizu te biomase i nakon toga proučiti fiziološku aktivnost odgorčene i autolizirane biomase. Odgorčavanje biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je dodatkom 20% (vol/vol) Twena 80, te proučavanjem različitih reakcijskih vremena (od 10 do 60 minuta) za postizanje najboljeg stupnja odgorčenja. Odgorčavanjem pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 20 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87, 53 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica (29 %), glikogena (64 %) i volutina (40 %), nakon čega je provedena autoliza na različitim temperaturama (od 50 do 80 oC). Najbolji rezultati postignuti su nakon 8 sati autolize na 80 oC, kod koje je postignut autolizat najboljeg sastava i čistoće, izražen kao omjer A260/A280 (1, 957) vrijednost.

autoliza; fiziološka aktivnost; kvasac Saccharomyces uvarum; odgorčavanje

nije evidentirano

engleski

PHYSIOLOGICAL ACTIVITY AND OPTIMIZATION OF DEBITTERED YEAST Saccharomyces uvarum AUTOLYSIS

nije evidentirano

autolysis; physiological activity; yeast Saccharomyces uvarum; debittering

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

30.06.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano