FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae (CROSBI ID 383533)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Markota, Tomislava
Beluhan, Sunčica
hrvatski
FIZIOLOŠKA AKTIVNOST I OPTIMIRANJE AUTOLIZE ODGORČENOG PIVSKOG KVASCA Saccharomyces cerevisiae
Ciljevi ovoga rada bili su odgorčiti biomasu pivskoga kvasca Saccharomyces uvarum, provesti autolizu te biomase i nakon toga proučiti fiziološku aktivnost odgorčene i autolizirane biomase. Odgorčavanje biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je dodatkom 20% (vol/vol) Twena 80, te proučavanjem različitih reakcijskih vremena (od 10 do 60 minuta) za postizanje najboljeg stupnja odgorčenja. Odgorčavanjem pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 20 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87, 53 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica (29 %), glikogena (64 %) i volutina (40 %), nakon čega je provedena autoliza na različitim temperaturama (od 50 do 80 oC). Najbolji rezultati postignuti su nakon 8 sati autolize na 80 oC, kod koje je postignut autolizat najboljeg sastava i čistoće, izražen kao omjer A260/A280 (1, 957) vrijednost.
autoliza; fiziološka aktivnost; kvasac Saccharomyces uvarum; odgorčavanje
nije evidentirano
engleski
PHYSIOLOGICAL ACTIVITY AND OPTIMIZATION OF DEBITTERED YEAST Saccharomyces uvarum AUTOLYSIS
nije evidentirano
autolysis; physiological activity; yeast Saccharomyces uvarum; debittering
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
30.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb