Preživljavanje i agregacija kvasca Saccharomyces cerevisiae nakon ultrazvučne dezintegracije (CROSBI ID 383534)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mastelić, Angela
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Preživljavanje i agregacija kvasca Saccharomyces cerevisiae nakon ultrazvučne dezintegracije
U radu je istraživano preživljavanje i sposobnost agregacije suspendiranih stanica pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae tretiranih niskofrekventnim pulsnim ultrazvučnim valovima (20 kHz, 40 % snage ultrazvuka, intervali pulsa 10 sekundi) tijekom različitog vremena izloženosti (1-10 minuta). Koncentracija stanica u suspenziji bila je 1 mg/mL (na suhu tvar), a pH vrijednost 9, 5. Morfološke promjene stanica izazvane ultrazvučnim tretmanom praćene su pod svjetlosnim mikroskopom (bojanjem metilenskim modrilom), te snimane na računalo. Dobiveni rezultati pokazali su da se s povećanjem vremena izloženosti pulsnim ultrazvučnim valovima vidljivo povećavao udjel oštećenih stanica, što je rezultiralo povećanjem veličina aglomerata. Pri različitim vremenima izloženosti stanica, mikroskopski je potvrđeno stvaranje nakupina (7 min) i velikih aglomerata (10 min). Fiziološka aktivnost stanica pekarskog kvasca nakon tretmana pulsnim ultrazvukom bila je relativno nezadovoljavajuća, jer je broj mrtvih stanica nakon 10 minuta bio 67 %, a analitičkim određivanjem (UV- spektrofotometrijski), udjel proteina je smanjen za 80 % od početne vrijednosti, 45, 39%).
agregacija; kvasac Saccharomyces cerevisae; preživljavanje; ultrazvučna dezintegracija
nije evidentirano
engleski
Viability and aggregation of yeast Saccharomyces cerevisae after ultrasonic desintegration
nije evidentirano
aggregation; ultrasonic desintegration; viability; yeast Saccharomyces cerevisae
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
30.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb