Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Preživljavanje i agregacija kvasca Saccharomyces cerevisiae nakon ultrazvučne dezintegracije (CROSBI ID 383534)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mastelić, Angela Preživljavanje i agregacija kvasca Saccharomyces cerevisiae nakon ultrazvučne dezintegracije / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Mastelić, Angela

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Preživljavanje i agregacija kvasca Saccharomyces cerevisiae nakon ultrazvučne dezintegracije

U radu je istraživano preživljavanje i sposobnost agregacije suspendiranih stanica pekarskog kvasca Saccharomyces cerevisiae tretiranih niskofrekventnim pulsnim ultrazvučnim valovima (20 kHz, 40 % snage ultrazvuka, intervali pulsa 10 sekundi) tijekom različitog vremena izloženosti (1-10 minuta). Koncentracija stanica u suspenziji bila je 1 mg/mL (na suhu tvar), a pH vrijednost 9, 5. Morfološke promjene stanica izazvane ultrazvučnim tretmanom praćene su pod svjetlosnim mikroskopom (bojanjem metilenskim modrilom), te snimane na računalo. Dobiveni rezultati pokazali su da se s povećanjem vremena izloženosti pulsnim ultrazvučnim valovima vidljivo povećavao udjel oštećenih stanica, što je rezultiralo povećanjem veličina aglomerata. Pri različitim vremenima izloženosti stanica, mikroskopski je potvrđeno stvaranje nakupina (7 min) i velikih aglomerata (10 min). Fiziološka aktivnost stanica pekarskog kvasca nakon tretmana pulsnim ultrazvukom bila je relativno nezadovoljavajuća, jer je broj mrtvih stanica nakon 10 minuta bio 67 %, a analitičkim određivanjem (UV- spektrofotometrijski), udjel proteina je smanjen za 80 % od početne vrijednosti, 45, 39%).

agregacija; kvasac Saccharomyces cerevisae; preživljavanje; ultrazvučna dezintegracija

nije evidentirano

engleski

Viability and aggregation of yeast Saccharomyces cerevisae after ultrasonic desintegration

nije evidentirano

aggregation; ultrasonic desintegration; viability; yeast Saccharomyces cerevisae

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

30.06.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano