AGREGACIJA STANICA KVASCA Saccharomyces uvarum PODVRGNUTIH TRETMANU PULSNIM ULTRAZVUKOM (CROSBI ID 383535)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Markota, Anamarija
Beluhan, Sunčica
hrvatski
AGREGACIJA STANICA KVASCA Saccharomyces uvarum PODVRGNUTIH TRETMANU PULSNIM ULTRAZVUKOM
U ovom su radu ciljevi bili usporediti učinkovitost odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum s Tweenom 80 ovisno o pH vrijednosti suspenzije, te tako odgorčenu biomasu tretirati ultrazvučno, kako bi se proučio utjecaj pulsnog ultrazvuka na agregaciju stanica pivskog kvasca. Odgorčavanje biomase pivskog kvasca provedeno je dodatkom Tweena 80 (volumni udjel 20 %) u suspenzije pivskog kvasca pri različitim pH vrijednostima suspenzija (pH 2 do 12) tijekom 20 minuta. Najbolji rezultati postignuti su pri pH 9, 5 jer se početna gorčina.smanjila sa početnih 59, 3 na 6, 75 EBC jedinica, što predstavlja 89, 88 %-tno smanjenje gorčine, pri čemu nije došlo do značajnije promjene udjela suhe tvari i proteina. Nakon toga su stanice pivskog kvasca podvrgnute pulsnom ultrazvučnom tretmanu pri različitim vremenima izloženosti ultrazvučnim valovima (1-10 min). Primijećeno je vidljivo stvaranje nakupina dezintegriranih stanica odgorčenog pivskog kvasca već nakon 5 minuta tretmana, dok je nastajanje krupnih aglomerata bilo vidljivo tek nakon 10 minuta tretmana. Mikroskopski je uočeno da postupak odgorčavanja pivskog kvasca, za razliku od pulsne ultrazvučne dezintegracije, nije imao ozbiljnijeg negativnog utjecaja na preživljavanje kvasca jer je nakon odgorčavanja bilo samo 28 % mrtvih stanica, dok je nakon 10-minutnog tretmana ultrazvukom broj mrtvih stanica kvasca bio oko 77 %.
agregacija; kvasac Saccharomyces uvarum; odgorčavanje; ultrazvučna dezintegracija
nije evidentirano
engleski
EFFECTS OF PULSE ULTRASOUND ON THE AGGREGATION OF Saccharomyces uvarum
nije evidentirano
aggregation; yeast Saccharomyces uvarum; debittering; ultrasonic disintegration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
30.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb