Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

AGREGACIJA STANICA KVASCA Saccharomyces uvarum PODVRGNUTIH TRETMANU PULSNIM ULTRAZVUKOM (CROSBI ID 383535)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Markota, Anamarija AGREGACIJA STANICA KVASCA Saccharomyces uvarum PODVRGNUTIH TRETMANU PULSNIM ULTRAZVUKOM / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Markota, Anamarija

Beluhan, Sunčica

hrvatski

AGREGACIJA STANICA KVASCA Saccharomyces uvarum PODVRGNUTIH TRETMANU PULSNIM ULTRAZVUKOM

U ovom su radu ciljevi bili usporediti učinkovitost odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum s Tweenom 80 ovisno o pH vrijednosti suspenzije, te tako odgorčenu biomasu tretirati ultrazvučno, kako bi se proučio utjecaj pulsnog ultrazvuka na agregaciju stanica pivskog kvasca. Odgorčavanje biomase pivskog kvasca provedeno je dodatkom Tweena 80 (volumni udjel 20 %) u suspenzije pivskog kvasca pri različitim pH vrijednostima suspenzija (pH 2 do 12) tijekom 20 minuta. Najbolji rezultati postignuti su pri pH 9, 5 jer se početna gorčina.smanjila sa početnih 59, 3 na 6, 75 EBC jedinica, što predstavlja 89, 88 %-tno smanjenje gorčine, pri čemu nije došlo do značajnije promjene udjela suhe tvari i proteina. Nakon toga su stanice pivskog kvasca podvrgnute pulsnom ultrazvučnom tretmanu pri različitim vremenima izloženosti ultrazvučnim valovima (1-10 min). Primijećeno je vidljivo stvaranje nakupina dezintegriranih stanica odgorčenog pivskog kvasca već nakon 5 minuta tretmana, dok je nastajanje krupnih aglomerata bilo vidljivo tek nakon 10 minuta tretmana. Mikroskopski je uočeno da postupak odgorčavanja pivskog kvasca, za razliku od pulsne ultrazvučne dezintegracije, nije imao ozbiljnijeg negativnog utjecaja na preživljavanje kvasca jer je nakon odgorčavanja bilo samo 28 % mrtvih stanica, dok je nakon 10-minutnog tretmana ultrazvukom broj mrtvih stanica kvasca bio oko 77 %.

agregacija; kvasac Saccharomyces uvarum; odgorčavanje; ultrazvučna dezintegracija

nije evidentirano

engleski

EFFECTS OF PULSE ULTRASOUND ON THE AGGREGATION OF Saccharomyces uvarum

nije evidentirano

aggregation; yeast Saccharomyces uvarum; debittering; ultrasonic disintegration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

30.06.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano