Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus (CROSBI ID 383537)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Širanović, Dorotea Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Širanović, Dorotea

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Nutritivna i antioksidativna svojstva kultiviranih gljiva Pleurotus ostratus I Pleurotus citrinopileatus

Cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav i antioksidativna svojstva dviju gljiva iz porodice bukovača, vrsta Pleurotus ostreatus i Pleurotus citrinopileatus. U ekstraktima dobivenim ekstrakcijom osušenih gljivas vodom (hladnom i vrućom) te etanolom određivan je udjel ukupnih fenolnih sastojaka metodom po Folin-Ciocalteu. Obje proučavane gljive su se pokazale kao dobar izvor proteina i ukupnih šećera, čiji je maseni udjel bio 23, 15 i 63.35 mg/g (P. ostreatus), te 35, 21 i 58, 76 mg/g (P.citrinopileatus). Ekstrakcijom s vrućom vodom u objema je gljivama dobiven najveći udjel ukupnih fenolnih sastojaka (10, 87-12, 45 mg/g), zatim je slijedila ekstrakcija s etanolom (7, 29-8, 75 mg/g) te naposljetku hladna voda (6, 31-7, 56 mg/g). Pri optimalnom vremenu i temperaturi ekstrakcije udjel ukupnih fenolnih sastojaka bio je: P. ostreatus (7.98 mg/g ; 300 min pri 40 oC) i P. citrinopileatus (10.46 mg/g ; 300 min pri 40 oC). Dokazano je da su vrijeme i temperatura ekstrakcije ključni pri ekstrakciji ukupnih fenola u kultiviranim vrstama bukovača.

antioksidativna svojstva; bukovače; kemijski sastav; ukupni fenolni sastojci

nije evidentirano

engleski

Nutritive and antioxidative properties of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus AND Pleurotus citrinopileatus

nije evidentirano

antioxidative properties; Oyster mushrooms; chemical composition; total phenolic

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

23.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija