Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80 (CROSBI ID 383543)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ratkaj, Jelena FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80 / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Ratkaj, Jelena

Beluhan, Sunčica

hrvatski

FIZIOLOŠKA AKTIVNOST KVASCA Saccharomyces uvarum NAKON ODGORČAVANJA S TVEENOM 80

Optimiranje uvjeta odgorčavanja biomase pivskog kvasca Saccharomyces uvarum provedeno je ispitivanjem utjecaja različitih volumnih koncentracija Tweena 80 (5 ; 10 ; 15 i 20 %), pH vrijednosti suspenzije (2 do 12), temperature (10 do 50 oC) i vremena reakcije (5 do 60 minuta). Odgorčavanjem s 20 % (vol/vol) Tweena 80, pri pH suspenzije 9, 5, temperaturi od 50 oC i vremenu reakcije od 15 minuta, postignuto je smanjenje gorčine za 87 %, bez utjecaja na životnost kvasca i udjel proteina. Fiziološka aktivnost kvasca nakon odgorčavanja pokazala se iznimno dobrom, što je dokazano mikroskopski, mjerenjem udjela mrtvih stanica, glikogena i volutina.

fiziološka aktivnost; odgorčavanje; pivski kvasac; Saccharomyces uvarum; Tween 80

nije evidentirano

engleski

PHYSIOLOGYCAL ACTIVITY OF YEAST Saccharomyces uvarum AFTER DEBITTERING WITH TWEEN 80

nije evidentirano

physiological activity; debittering; brewer's yeast; Saccharomyces uvarum; Tween 80

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

15.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija