Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KEMIJSKI SASTAV I UMAMI OKUS SAMONIKLIH HRVATSKIH GLJIVA (CROSBI ID 383550)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Barić, Maja KEMIJSKI SASTAV I UMAMI OKUS SAMONIKLIH HRVATSKIH GLJIVA / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Barić, Maja

Beluhan, Sunčica

hrvatski

KEMIJSKI SASTAV I UMAMI OKUS SAMONIKLIH HRVATSKIH GLJIVA

U radu su određivani osnovni kemijski sastav (suha tvar, protein i ukupni ugljikohidrati) i nehlapljivi sastojci (aminokiseline i 5’-ribonukleotidi) šest popularnih hrvatskih amoniklih vrsta gljiva (Agaricus campestris, Boletus edulis, Cantharellus cibarius, Flammulina velutipes, Morchella elata, and Pleurotus ostreatus). Sve proučavane gljive pokazale su se kao dobar izvor proteina (27.95–38, 89 g/100 g) i ukupnih ugljikohidrata (42, 62–64, 27 g/100 g). Boletus edulis imao je najveću (19, 87 mg/g), a Morchella elata (14.25 mg/g) najmanju koncentraciju esencijalnih aminokiselina. Pronađeno je da su sastojci okusno slični mononatrijevom glutaminatu i okusni 5’-nukleotidi najviše zastupljeni u gljivi vrste Morchella elata (38, 29 mg/g i 13, 88 mg/g), a najmanje u vrsti Flammulina velutipes (7, 63 mg/g i 1, 05 mg/g). Ekvivalentne koncentracije umami okusa šest samoniklih hrvatskih gljiva bili su u rasponu od 73, 78 do 1186, 45 g MSG/100 g s. tv., čime je dokazano da sve istraživane gljive imaju vrlo izražen umami okus.

samonikle jestive gljive; kemijski sastav; aminokiseline; 5'-nukleotidi; ekvivalentna koncentracija umami okusa

nije evidentirano

engleski

CHEMICAL COMPOSITION AND UMAMI TASTE OF CROATIAN WILD EDIBLE MUSHROOMS

nije evidentirano

Wild edible mushrooms; Chemical composition; Free amino acids; 5’-Nucleotides; Equivalent umami concentration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

23.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija