Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANTIOKSIDANSI IZ SAMONIKLIH GLJIVA (CROSBI ID 383553)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Baković, Petra ANTIOKSIDANSI IZ SAMONIKLIH GLJIVA / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Baković, Petra

Beluhan, Sunčica

hrvatski

ANTIOKSIDANSI IZ SAMONIKLIH GLJIVA

Održavanje ravnoteže između nastajanja slobodnih radikala i antioksidacijske obrane, nužan je preduvjet za normalno funkcioniranje organizma. Za organizam kažemo da je pod oksidativnim stresom kada ta ravnoteža ima tendenciju nastajanja slobodnih radikala. Slobodni radikali i antioksidansi su često raspravljani u kliničkoj i zannstvenoj literaturi. Antioksidansi su potrebni za prevenciju nastajanja i zaustavljanje djelovanja nastalih reaktivnih kisikovih i dušikovih vrsta (spojeva), koji nastaju in vivo i izazivaju oštećenja na DNA, lipidima, pproteinima i drugim biomolekulama. Obrana endogenim antioksidansima je nedovoljna za potpunu prevenciju oštećenja, tako da su antioksidansi iz hrane važni za očuvanje zdravlja. Antioksidacijska svojstva samoniklih gljiva intenzivno su proučavana i mnoge antioksidacijske supstancije ekstrahirane iz njih su određene, kao što su fenolni sastojci, tokoferoli, askorbinska kiselina i karotenoidi. Samonikle gljive mogu se izravno konzumirati, čime poboljšavaju zdravlje bez dodataka aditiva i uz sinergijsko djelovanje svih, u njima prisutnih biološki aktivnih supstancija.

antioksidansi; oksidacijski stres; samonikle gljive; slobodni radikali

nije evidentirano

engleski

ANTIOXIDANTS IN WILD MUSHROOMS

nije evidentirano

Antioxidants; Free radicals; Oxidative stress; Wild mushrooms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

17.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija