ANTIOKSIDANSI IZ SAMONIKLIH GLJIVA (CROSBI ID 383553)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Baković, Petra
Beluhan, Sunčica
hrvatski
ANTIOKSIDANSI IZ SAMONIKLIH GLJIVA
Održavanje ravnoteže između nastajanja slobodnih radikala i antioksidacijske obrane, nužan je preduvjet za normalno funkcioniranje organizma. Za organizam kažemo da je pod oksidativnim stresom kada ta ravnoteža ima tendenciju nastajanja slobodnih radikala. Slobodni radikali i antioksidansi su često raspravljani u kliničkoj i zannstvenoj literaturi. Antioksidansi su potrebni za prevenciju nastajanja i zaustavljanje djelovanja nastalih reaktivnih kisikovih i dušikovih vrsta (spojeva), koji nastaju in vivo i izazivaju oštećenja na DNA, lipidima, pproteinima i drugim biomolekulama. Obrana endogenim antioksidansima je nedovoljna za potpunu prevenciju oštećenja, tako da su antioksidansi iz hrane važni za očuvanje zdravlja. Antioksidacijska svojstva samoniklih gljiva intenzivno su proučavana i mnoge antioksidacijske supstancije ekstrahirane iz njih su određene, kao što su fenolni sastojci, tokoferoli, askorbinska kiselina i karotenoidi. Samonikle gljive mogu se izravno konzumirati, čime poboljšavaju zdravlje bez dodataka aditiva i uz sinergijsko djelovanje svih, u njima prisutnih biološki aktivnih supstancija.
antioksidansi; oksidacijski stres; samonikle gljive; slobodni radikali
nije evidentirano
engleski
ANTIOXIDANTS IN WILD MUSHROOMS
nije evidentirano
Antioxidants; Free radicals; Oxidative stress; Wild mushrooms
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
17.06.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb