Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

USPOREDBA UDJELA POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM UBRZANOG I PRIRODNOG STARENJA PIVA (CROSBI ID 383558)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Patron, Iva USPOREDBA UDJELA POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM UBRZANOG I PRIRODNOG STARENJA PIVA / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Patron, Iva

Beluhan, Sunčica

hrvatski

USPOREDBA UDJELA POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM UBRZANOG I PRIRODNOG STARENJA PIVA

Pivo je dobar izvor polifenola koji potječu iz ječmenog slada i hmelja. Zahvaljujući svom antioksidaciijskom kapacitetu i niskom udjelu alkohola (između 3 i 8 %), pivo može poboljšati antioksidacijsku aktivnost plazme, smanjiti rizik od srčanih i krvožilnih bolesti i to bez popratnih negativnih učinaka visokih doza alkohola. Pivo je nestabilan proizvod u kojem se događa niz kemijskih, fizikalnih i senzoričkih promjena tijekom roka trajanja. Ovaj rad prikazuje procjenu oksidativnog profila dva različita tipa hrvatskih piva podvrgnutih ubrzanom postupku starenja (6 dana pri 42 oC) i prirodnom starenju (4 mjeseca pri sobnoj temperaturi). Primjenjeni testovi su bili: određivanje udjela polifenola, sposobnost vezanja slobodnih radikala (DPPH), redukcijska snaga i određivanje stabilnosti boje piva. Rezultati dobiveni tijekom ubrzanog starenja piva su pokazali da se nije dogodila promjena udjela ukupnih polifenolai antioksidacijskog kapaciteta. Piva koja su prirodno starila imala su smanjeni udjel polifenola i antioksidacijskog kapaciteta. Za održavanje stablinosti boje piva preporučeno je skladištenje piva bez prisustva kisika pri niskim temperaturama.

pivo; polifenoli; antioksidacijski kapacitet; starenje; skladištenje

nije evidentirano

engleski

COMPARISON OF POLYPHENOLS CONTENT AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES IN FORCED AND NATURALLY AGED BEERS

nije evidentirano

Beer; polyphenols; antioxidant capacity; aging; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

27.06.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija