USPOREDBA UDJELA POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM UBRZANOG I PRIRODNOG STARENJA PIVA (CROSBI ID 383558)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Patron, Iva
Beluhan, Sunčica
hrvatski
USPOREDBA UDJELA POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKOG KAPACITETA TIJEKOM UBRZANOG I PRIRODNOG STARENJA PIVA
Pivo je dobar izvor polifenola koji potječu iz ječmenog slada i hmelja. Zahvaljujući svom antioksidaciijskom kapacitetu i niskom udjelu alkohola (između 3 i 8 %), pivo može poboljšati antioksidacijsku aktivnost plazme, smanjiti rizik od srčanih i krvožilnih bolesti i to bez popratnih negativnih učinaka visokih doza alkohola. Pivo je nestabilan proizvod u kojem se događa niz kemijskih, fizikalnih i senzoričkih promjena tijekom roka trajanja. Ovaj rad prikazuje procjenu oksidativnog profila dva različita tipa hrvatskih piva podvrgnutih ubrzanom postupku starenja (6 dana pri 42 oC) i prirodnom starenju (4 mjeseca pri sobnoj temperaturi). Primjenjeni testovi su bili: određivanje udjela polifenola, sposobnost vezanja slobodnih radikala (DPPH), redukcijska snaga i određivanje stabilnosti boje piva. Rezultati dobiveni tijekom ubrzanog starenja piva su pokazali da se nije dogodila promjena udjela ukupnih polifenolai antioksidacijskog kapaciteta. Piva koja su prirodno starila imala su smanjeni udjel polifenola i antioksidacijskog kapaciteta. Za održavanje stablinosti boje piva preporučeno je skladištenje piva bez prisustva kisika pri niskim temperaturama.
pivo; polifenoli; antioksidacijski kapacitet; starenje; skladištenje
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF POLYPHENOLS CONTENT AND ANTIOXIDATIVE PROPERTIES IN FORCED AND NATURALLY AGED BEERS
nije evidentirano
Beer; polyphenols; antioxidant capacity; aging; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
27.06.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb