UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA (CROSBI ID 383564)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Ranogajec, Ana
Beluhan, Sunčica
Šmit, Zdenko
hrvatski
UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA
U ovoj disertaciji razmotrena je ovisnost intenziteta umami okusa o količini i kvaliteti proteina u samoniklim gljivama sa područja Hrvatske. U tu svrhu razvijene su, optimizirane i validirane metode za određivanje odabranih 5'-mononukleotida i nukleozida tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV detekciju kao i metoda za određivanje aminokiselina automatiziranom derivatizacijom i fluorescencijskom detekcijom (FLD). U gljivama je određena količina proteina kao i aminokiselinski sastav.
aminokiseline; ekvivalent umami koncentracije; gljive; 5’-mononukleotidi; nukleozidi; proteini
nije evidentirano
engleski
The impact of protein essay of wild growing mushrooms from Croatia on umami taste intensity
nije evidentirano
aminoacids; equivalent umami concentration; mushrooms; 5’-mononucleotides; nucleosides; protein
nije evidentirano
Podaci o izdanju
139
13.02.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb