Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA (CROSBI ID 383564)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Ranogajec, Ana UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA / Beluhan, Sunčica (mentor); Šmit, Zdenko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Ranogajec, Ana

Beluhan, Sunčica

Šmit, Zdenko

hrvatski

UTJECAJ SASTAVA PROTEINA SAMONIKLIH GLJIVA HRVATSKE NA INTENZITET UMAMI OKUSA

U ovoj disertaciji razmotrena je ovisnost intenziteta umami okusa o količini i kvaliteti proteina u samoniklim gljivama sa područja Hrvatske. U tu svrhu razvijene su, optimizirane i validirane metode za određivanje odabranih 5'-mononukleotida i nukleozida tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz UV detekciju kao i metoda za određivanje aminokiselina automatiziranom derivatizacijom i fluorescencijskom detekcijom (FLD). U gljivama je određena količina proteina kao i aminokiselinski sastav.

aminokiseline; ekvivalent umami koncentracije; gljive; 5’-mononukleotidi; nukleozidi; proteini

nije evidentirano

engleski

The impact of protein essay of wild growing mushrooms from Croatia on umami taste intensity

nije evidentirano

aminoacids; equivalent umami concentration; mushrooms; 5’-mononucleotides; nucleosides; protein

nije evidentirano

Podaci o izdanju

139

13.02.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija