FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA (CROSBI ID 383565)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Krtalić, Marija
Beluhan, Sunčica
hrvatski
FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA
Flokulacija kvasca od davnih se dana koristi u pivovarama da bi se olakšao postupak izdvajanja biomase pivskog kvasca nakon doviranja, te je zbog toga u ovom radu proučavan mehanizam flokulacije pivskog kvasca Saccharomyces uvarum tijekom dvadeset i jednog dana doviranja piva. Uočeno je das u se stanice kvasca pojedinačno taložile na dno fermentora u prvom danu vrenja, a do kraja doviranja su se taložile u obliku manjih nakupina (agregata), čije su stanice prosječno bile veće do tri puta. Prosječan je odnos istaloženih stanica u obliku agregata rastao tijekom doviranja piva. Veličina stanica postupno je opadala sve do kraja doviranja, što se posljedica taloženja flokula kvasca. Prosječni se volumen stanica smanjio tijekom prvaih 72 h doviranja piva, nakon čega se od 3-15- dana povećao. Radna kultura kvasca S. uvarum lako se taloži dodatkom Cu2+ iona, što ukazuje da je flokulacija postupak kojim se na ekonomski isplativ i prirodan način može izdvojiti biomasa kvasca u pivovarama.
flokulacija; pivski kvasac; doviranje piva; Saccharomyces uvarum
nije evidentirano
engleski
FLOCCULATION ABILITY OF BREWER’S YEAST Saccharomyces uvarum DURING THE BEER LAGERING TIME
nije evidentirano
flocculation; brewer’s yeast; beer lagering; Saccharomyces uvarum
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
15.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb