Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA (CROSBI ID 383565)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Krtalić, Marija FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Krtalić, Marija

Beluhan, Sunčica

hrvatski

FLOKULACIJSKA SPOSOBNOST KVASCA Saccharomyces uvarum TIJEKOM DOVIRANJA PIVA

Flokulacija kvasca od davnih se dana koristi u pivovarama da bi se olakšao postupak izdvajanja biomase pivskog kvasca nakon doviranja, te je zbog toga u ovom radu proučavan mehanizam flokulacije pivskog kvasca Saccharomyces uvarum tijekom dvadeset i jednog dana doviranja piva. Uočeno je das u se stanice kvasca pojedinačno taložile na dno fermentora u prvom danu vrenja, a do kraja doviranja su se taložile u obliku manjih nakupina (agregata), čije su stanice prosječno bile veće do tri puta. Prosječan je odnos istaloženih stanica u obliku agregata rastao tijekom doviranja piva. Veličina stanica postupno je opadala sve do kraja doviranja, što se posljedica taloženja flokula kvasca. Prosječni se volumen stanica smanjio tijekom prvaih 72 h doviranja piva, nakon čega se od 3-15- dana povećao. Radna kultura kvasca S. uvarum lako se taloži dodatkom Cu2+ iona, što ukazuje da je flokulacija postupak kojim se na ekonomski isplativ i prirodan način može izdvojiti biomasa kvasca u pivovarama.

flokulacija; pivski kvasac; doviranje piva; Saccharomyces uvarum

nije evidentirano

engleski

FLOCCULATION ABILITY OF BREWER’S YEAST Saccharomyces uvarum DURING THE BEER LAGERING TIME

nije evidentirano

flocculation; brewer’s yeast; beer lagering; Saccharomyces uvarum

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

15.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija