Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena (CROSBI ID 383659)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Janžić, Katarina
Papić, Sanja
hrvatski
Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena
Tenzidi ili površinski aktivne tvari su organski spojevi s najmanje jednom hidrofilnom i jednom hidrofobnom grupom u molekuli. Osnovna površinski aktivna svojstva koja pokazuju tenzidi su: močenje, pjenjenje/odpjenjivanje, emulgiranje/deemulgiranje, disperzija/agregacija krutina, topljivost i solubilizacija, adsorpcija, micelizacija, detergencija (koja je složena kombinacija nekoliko prethodno navedenih svojstava) i sinergistička interakcija s drugim tenzidima. Ovaj rad naglašava važnost primjene emulzija i pjena na mnogim područjima i objašnjava ulogu tenzida u njihovoj stabilizaciji.
emulzije; tipovi emulzija; razrušavanje emulzija; pjene/odpjenjivanje; stabilizacijski efekti
nije evidentirano
engleski
Surfactants as stabilizers of emulsions and foams
nije evidentirano
emulsions; emulsion types; breakdown of emulsions; foams; defoaming; stabilizing effects
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
18.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb