Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena (CROSBI ID 383659)

Ocjenski rad | diplomski rad

Janžić, Katarina Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena / Papić, Sanja (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2013

Podaci o odgovornosti

Janžić, Katarina

Papić, Sanja

hrvatski

Tenzidi kao stabilizatori emulzija i pjena

Tenzidi ili površinski aktivne tvari su organski spojevi s najmanje jednom hidrofilnom i jednom hidrofobnom grupom u molekuli. Osnovna površinski aktivna svojstva koja pokazuju tenzidi su: močenje, pjenjenje/odpjenjivanje, emulgiranje/deemulgiranje, disperzija/agregacija krutina, topljivost i solubilizacija, adsorpcija, micelizacija, detergencija (koja je složena kombinacija nekoliko prethodno navedenih svojstava) i sinergistička interakcija s drugim tenzidima. Ovaj rad naglašava važnost primjene emulzija i pjena na mnogim područjima i objašnjava ulogu tenzida u njihovoj stabilizaciji.

emulzije; tipovi emulzija; razrušavanje emulzija; pjene/odpjenjivanje; stabilizacijski efekti

nije evidentirano

engleski

Surfactants as stabilizers of emulsions and foams

nije evidentirano

emulsions; emulsion types; breakdown of emulsions; foams; defoaming; stabilizing effects

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

18.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo