Analiza dinamike rasta, promjena metabolizma i proteinskog statusa tijekom dugotrajnog uzgoja sojeva bakterije Lactobacillus plantarum (CROSBI ID 383877)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Milić, Marija
Bačun-Družina, Višnja
hrvatski
Analiza dinamike rasta, promjena metabolizma i proteinskog statusa tijekom dugotrajnog uzgoja sojeva bakterije Lactobacillus plantarum
Mikroorganizami koji rastu u prirodi izloženi su brojnim nepovoljnim fizičkim i kemijskim uvjetima pri čemu su izloženi različitim oblicima stresa. Prilagodba na nove uvjete generacije sojeva ovisi o genomskoj raznolikosti bakterija. U ovom radu nepovoljni uvjeti okoliša u kojima bakterije rastu postignuti su šaržnim uzgojem sedam različitih sojeva Lactobacillus plantarum do produžene stacionarne faze rasta. Tijekom dužeg perioda rasta zabilježen je pad broja živih stanica u hranjivoj podlozi (MRS podloga), dok je u siromašnoj podlozi (MML podloga) zabilježen rast u tri ispitivana soja i tijekom dvadeset i pet dana. Rezultati su pokazali da bakterije mliječne kiseline prilagođavaju svoj metabolizam na uvjete u kojima se nalaze, a tijekom dugotrajnog rasta zabilježen je pad koncentracije mliječne kiseline. S obzirom na različitu starost različitih sojeva uočene su i promjene u sastavu ukupnih proteina, kao i promjena rezistencije na antibiotike. Uočen je izostanak osjetljivosti na nalidiksinsku kiselinu u svih sojeva, dok je na ostale ispitivane antibiotke zabilježena različita osjetljivost.
Lactobacillus plantarum ; produžena stacionarna faza rasta ; organske kiseline ; ukupni stanični proteini ; antibiotička rezistencija
nije evidentirano
engleski
Analysis of the growth dynamics, metabolism changes and protein status during long-term cultivation of Lactobacillus plantarum bacterial strains
nije evidentirano
lactic acid bacteria ; prolonged stationary growth phase species ; organic acids ; total cellular proteins ; antibiotic resistance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
12.11.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb