Utjecaj različitih metoda na kvalitetu izolarine DNA (CROSBI ID 383945)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Brica, Marina
Petrović, Sonja
hrvatski
Utjecaj različitih metoda na kvalitetu izolarine DNA
Deoksiribonukleinska kiselina, DNA je genetski, nasljedni materijal prisutan u stanicama organizama svih živih bića, od najjednostavnijih do najsloženijih. Obično je vrlo teško izdvojiti i pročistiti kvalitetnu DNA iz žitarica zbog pojave polisaharida, proteina i DNA, kao inhibitora polimeraze kao što su tanini, alkaloidi, te polifenoli u ekstraktima. Ciljevi ovoga istraživanja bili su utvrditi kvalitetu i koncentraciju izolirane DNA iz biljke pšenice koristeći tri različite metode izolacije. Kvaliteta izoliranih DNA izmjerena je na spektrofotometru, tako što su izmjerene apsorbance na 260 i 280 nm. Omjeri absorbanci (A260/A280) su se kretali u rasponu od 1, 92 (CTAB metoda), do 1, 73 (BIOBASIC metoda). Najveća koncentracija DNA dobivena je primjenom CTAB metode i to 2280, 75 ng/ μl, zatim 2800 ng/μl primjenom SDS metode i najmanja koncentracija je dobivena BIOBASIC metodom (484, 5 ng/μl). Sve tri metode su se pokazale učinkovitima za izolaciju DNA iz lista biljke pšenice te se mogu koristiti ovisno o svrsi daljnjeg istraživanja.
DNA ; izolacija ; pšenica ; spektrofotometrija
nije evidentirano
engleski
Influence of different DNA extraction methods on DNA quality
nije evidentirano
DNA ; extraction ; wheat ; spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
03.10.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek