Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša (CROSBI ID 383946)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Kuzmac, Goran Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša / Oršolić, Nada (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2010

Podaci o odgovornosti

Kuzmac, Goran

Oršolić, Nada

hrvatski

Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša

Cilj ovog istraživanja bio je proučiti moguće zaštitne učinke vodenog i etanolnog ekstrakta propolisa i kavene kiseline na nastala oštećenja u miševa s dijabetesom prouzročenim aloksanom. Tip 1 dijabetes induciran je u miševa davanjem aloksana u dozi od 75 mg/kg iv. Nakon 9. dana od iniciranja aloksanom dolazi do gubitka tjelesne mase te značajnog povećanja glukoze, triglicerida i ukupnog kolesterola u serumu u odnosu na normalnu kontrolnu skupinu. Vodena (VOP) i etanolna (EOP) otopina propolisa i kavena kiselina pomogle su u održavanju normalne tjelesne mase bolesnih životinja, dok su VOP i EOP pozitivno utjecale na duljinu preživljenja miševa s dijabetesom. Kavena kiselina smanjila je koncentracije triglicerida i kolesterola u krvi oboljelih miševa. Također, VOP, EOP i kavena kiselina povećali su funkcionalnu aktivnost makrofaga peritonealne šupljine bolesnih životinja te su smanjili oštećenje DNA u limfocitima periferne krvi uzrokovanim oksidativnim stresom u razvoju dijabetesa. Kavena kiselina pokazala je značajnu redukcijsku moć, a vodeni i etanolni ekstrakt propolisa i kavena kiselina značajnu antioksidativnu aktivnost. Rezultati ukazuju da propolis i kavena kiselina imaju obećavajući učinak na smanjenje negativnih posljedica razvoja dijabetesa, čemu zasigurno pridonosi njihov antioksidativni potencijal.

antioksidansi; aloksan; dijabetes; kavena kiselina; miš; propolis

nije evidentirano

engleski

Antioxidative activity of propolis and caffeic acid on alloxan induced diabetes in mice

nije evidentirano

antioxidants; alloxan; caffeic acid; diabetes; mouse; propolis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80

24.11.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Farmacija, Biologija