OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA (CROSBI ID 384208)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Barukčić, Irena
Božanić, Rajka
hrvatski
OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA
Mikrofiltracija i ultrafiltracija otvaraju nove mogućnosti iskorištavanja sirutke u prehrambene svrhe. Njihovom primjenom osigurava se mikrobiološka kvaliteta i očuvanje hranjive vrijednosti proizvoda, a glavni nedostatak je pojava začepljivanja membrana. Stoga je svrha ove disertacije optimirati proces mikrofiltracije sirutke kao alternativnog postupka pasterizaciji uz očuvanje nativnih proteina sirutke te ispitati njezin utjecaj kao predtretmana sa ciljem povećanja djelotvornosti ultrafiltracije. Filtracije su provedene pri različitim procesnim temperaturama (20ºC, 40ºC, 50ºC) korištenjem keramičkih membrana različitih graničnih vrijednosti zadržavanja (0, 1 µm, 0, 5 µm , 0, 8 µm, 20 kDa). Izuzetim uzorcima određivana je mikrobiološka kvaliteta te fizikalno kemijska svojstva. Mikrofiltracija primjenom membrana promjera pora 0, 5 µm i 0, 8 µm pokazala je dobar učinak na očuvanje prehrambene vrijednosti sirutke. Stupanj redukcije prisutnih mikroorganizama opada razmjerno veličini promjera pora primijenjenih membrana. Bez obzira na procesnu temperaturu, membrana od 0, 5 µm se pokazala optimalnom u smislu očuvanja hranjive vrijednosti i redukcije pristunih mirkoorganizama. Prema svim praćenim parametrima, ultrafiltracija pri 20°C se pokazala najpovoljnijim režimom za obradu svježe sirutke. Predtretman mikrofiltracijom primjenom membrana promjera pora 0, 8 µm nije povećao djelotvornost procesa ultrafiltracije, bez obzira na procesnu temperaturu. Predtretman mikrofiltracijom primjenom membrana promjera pora 0, 5 µm povećao je djelotvornost procesa ultrafiltracije, što se očituje prvenstveno u povećanju fluksa permeata i smanjenu formiranih otpora prema začepljivanju. Navedene promjene intenzivinije su pri procesnoj temperaturi od 20ºC.
sirutka; mikrofiltracija; ultrafiltracija; keramičke membrane; djelotvornost; začepljivanje; mikrobiološka kvaliteta
nije evidentirano
engleski
OPTIMIZING EFFICIENCY OF WHEY MICROFILTRATION AND ULTRAFILTRATION BY APPLYING CERAMIC MEMBRANES
nije evidentirano
whey; microfiltration; ultrafiltration; ceramic membranes; efficiency; fouling; microbiological quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
217
12.04.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb