Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA (CROSBI ID 384208)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Barukčić, Irena OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Barukčić, Irena

Božanić, Rajka

hrvatski

OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA

Mikrofiltracija i ultrafiltracija otvaraju nove mogućnosti iskorištavanja sirutke u prehrambene svrhe. Njihovom primjenom osigurava se mikrobiološka kvaliteta i očuvanje hranjive vrijednosti proizvoda, a glavni nedostatak je pojava začepljivanja membrana. Stoga je svrha ove disertacije optimirati proces mikrofiltracije sirutke kao alternativnog postupka pasterizaciji uz očuvanje nativnih proteina sirutke te ispitati njezin utjecaj kao predtretmana sa ciljem povećanja djelotvornosti ultrafiltracije. Filtracije su provedene pri različitim procesnim temperaturama (20ºC, 40ºC, 50ºC) korištenjem keramičkih membrana različitih graničnih vrijednosti zadržavanja (0, 1 µm, 0, 5 µm , 0, 8 µm, 20 kDa). Izuzetim uzorcima određivana je mikrobiološka kvaliteta te fizikalno kemijska svojstva. Mikrofiltracija primjenom membrana promjera pora 0, 5 µm i 0, 8 µm pokazala je dobar učinak na očuvanje prehrambene vrijednosti sirutke. Stupanj redukcije prisutnih mikroorganizama opada razmjerno veličini promjera pora primijenjenih membrana. Bez obzira na procesnu temperaturu, membrana od 0, 5 µm se pokazala optimalnom u smislu očuvanja hranjive vrijednosti i redukcije pristunih mirkoorganizama. Prema svim praćenim parametrima, ultrafiltracija pri 20°C se pokazala najpovoljnijim režimom za obradu svježe sirutke. Predtretman mikrofiltracijom primjenom membrana promjera pora 0, 8 µm nije povećao djelotvornost procesa ultrafiltracije, bez obzira na procesnu temperaturu. Predtretman mikrofiltracijom primjenom membrana promjera pora 0, 5 µm povećao je djelotvornost procesa ultrafiltracije, što se očituje prvenstveno u povećanju fluksa permeata i smanjenu formiranih otpora prema začepljivanju. Navedene promjene intenzivinije su pri procesnoj temperaturi od 20ºC.

sirutka; mikrofiltracija; ultrafiltracija; keramičke membrane; djelotvornost; začepljivanje; mikrobiološka kvaliteta

nije evidentirano

engleski

OPTIMIZING EFFICIENCY OF WHEY MICROFILTRATION AND ULTRAFILTRATION BY APPLYING CERAMIC MEMBRANES

nije evidentirano

whey; microfiltration; ultrafiltration; ceramic membranes; efficiency; fouling; microbiological quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

217

12.04.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija