Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj roka žetve na kvalitetu sjemena talijanskog ljulja u prvom i drugom otkosu (CROSBI ID 384297)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bahat, Zoran Utjecaj roka žetve na kvalitetu sjemena talijanskog ljulja u prvom i drugom otkosu / Svečnjak, Zlatko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Bahat, Zoran

Svečnjak, Zlatko

hrvatski

Utjecaj roka žetve na kvalitetu sjemena talijanskog ljulja u prvom i drugom otkosu

Talijanski ljulj (Lolium multiflorum Lam.) je jako osjetljiv na osipanje sjemena pa je žetvu sjemenskog usjeva poželjno obaviti kod relativno visokog sadržaja vode u sjemenu. Međutim, pri ranijim rokovima žetve skraćuje se period nalijevanja sjemena, što može utjecati na kvalitetu sjemena. Stoga je cilj rada bio utvrditi utjecaj roka žetve na komponente prinosa i kvalitetu sjemena talijanskog ljulja u različitim namjenskim usjevima. Poljski pokus je proveden na pokušalištu Maksimir Agronomskog fakulteta u Zagrebu tijekom jedne vegetacijske sezone. U poljskim i laboratorijskim pokusima su istraživana tri faktora i to: rok žetve, namjenski usjev i metoda određivanja klijavosti. Rokovi žetve su određeni na temelju sume srednjih dnevnih temperatura od pune cvatnje. U sjemenskom usjevu je sjeme požeto u prvom otkosu, dok je u kombiniranom usjevu sjeme požeto u drugom otkosu nakon što je prvi otkos iskorišten za proizvodnju krme. Klijavost sjemena je određivana na sobnoj temperaturi (25°C) sa i bez temperaturnog predtretmana od +5°C. U kombiniranom usjevu je utvrđen brži prosječni gubitak vode iz zrna nego u sjemenskim usjevu. Razlog tome je što su kod kombiniranog usjeva u razdoblju od pune cvatnje do zadnjeg roka žetve zabilježene više srednje dnevne temperature i manja količina oborina nego u sjemenskom usjevu. Najveći potencijalni prinos sjemena je dobiven u drugom roku žetve kada je sadržaj vode u sjemenu iznosio 40%. Kod sjemenskog usjeva je dobivena veća masa 1000 zrna u odnosu na kombinirani usjev, ali to nije utjecalo na ukupnu klijavost sjemena. U prvom roku žetve je utvrđena manja klijavost kod sjemenskog u usporedbi s kombiniranim usjevom, dok u ostalim rokovima žetve ove razlike nisu opažene. Naklijavanje koje uključuje predtretman sa niskim pozitivnim temperaturama (+5°C) rezultiralo je u značajno većoj klijavosti sjemena u usporedbi s metodom naklijavanja samo na sobnoj temperaturi.

talijanski ljulj; rok žetve; sadržaj vode u sjemenu; masa 1000 sjemena; klijavost.

nije evidentirano

engleski

The effect of harvest date on seed quality of Italian ryegrass

nije evidentirano

Italian ryegrass; harvest date; seed moisture content; 1000 seed weight; germination

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)