Kvalitativne i energetske promjene ploda lješnjaka u procesu konvekcijskog sušenja (CROSBI ID 202677)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Kuže, Ivan ; Voća, Neven ; Landeka, Marijana
hrvatski
Kvalitativne i energetske promjene ploda lješnjaka u procesu konvekcijskog sušenja
Zbog povećanog sadržaja vode neposredno nakon ubiranja, plod lješnjaka se mora termički doraditi do ravnotežne vlažnosti te je kao takav na tržištu dostupan tijekom cijele godine. Jedan od postupaka termičke dorade je konvekcijsko sušenje. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj temperature prije i nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativne (fizikano-kemijske) karakteristike ploda lješnjaka, kao i utvrditi iskoristivost ljuske lješnjaka kao energenta. U istraživanjima su korištene dvije sorte lješnjaka, Istarski duguljasti i Rimski okrugli. Plodovi lješnjaka konvekcijski su sušeni na temperaturi od 50°C pri brzini zraka od 1, 0 m s-1. Na temelju dobivenih rezultata, određena je brzina otpuštanja vode iz ploda lješnjaka, kao i promjene u fizikalnim (dimenzije, sferičnost, gustoća i volumen), kemijskim (sadržaji vode, pepela, proteina, masti i ugljikohidrata) te energetskim (sadržaji vode, pepela, koksa, fiksiranog ugljika, dušika (N), ugljika (C), sumpora (S), vodika (H), kisika (O) te hlapive tvari, gorive tvari i gornja Hg i donja Hd ogrjevna vrijednost) svojstvima ploda lješnjaka. Utvrđeno je da se nakon termičke dorade ne gubi većina nutritivnih vrijednosti jezgre te da ljuska lješnjaka ima dobra energetska svojstva.
lješnjak; konvekcijsko sušenje; energija
nije evidentirano
engleski
Qualitative and Energetic Changes of Hazelnuts after the Process of Convective Drying
nije evidentirano
hazelnut; convection drying; energy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55 (1)
2013.
11-19
objavljeno
0023-4850