Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvalitativne i energetske promjene ploda lješnjaka u procesu konvekcijskog sušenja (CROSBI ID 202677)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Kuže, Ivan ; Voća, Neven ; Landeka, Marijana Kvalitativne i energetske promjene ploda lješnjaka u procesu konvekcijskog sušenja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 55 (2013), 1; 11-19

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Kuže, Ivan ; Voća, Neven ; Landeka, Marijana

hrvatski

Kvalitativne i energetske promjene ploda lješnjaka u procesu konvekcijskog sušenja

Zbog povećanog sadržaja vode neposredno nakon ubiranja, plod lješnjaka se mora termički doraditi do ravnotežne vlažnosti te je kao takav na tržištu dostupan tijekom cijele godine. Jedan od postupaka termičke dorade je konvekcijsko sušenje. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj temperature prije i nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativne (fizikano-kemijske) karakteristike ploda lješnjaka, kao i utvrditi iskoristivost ljuske lješnjaka kao energenta. U istraživanjima su korištene dvije sorte lješnjaka, Istarski duguljasti i Rimski okrugli. Plodovi lješnjaka konvekcijski su sušeni na temperaturi od 50°C pri brzini zraka od 1, 0 m s-1. Na temelju dobivenih rezultata, određena je brzina otpuštanja vode iz ploda lješnjaka, kao i promjene u fizikalnim (dimenzije, sferičnost, gustoća i volumen), kemijskim (sadržaji vode, pepela, proteina, masti i ugljikohidrata) te energetskim (sadržaji vode, pepela, koksa, fiksiranog ugljika, dušika (N), ugljika (C), sumpora (S), vodika (H), kisika (O) te hlapive tvari, gorive tvari i gornja Hg i donja Hd ogrjevna vrijednost) svojstvima ploda lješnjaka. Utvrđeno je da se nakon termičke dorade ne gubi većina nutritivnih vrijednosti jezgre te da ljuska lješnjaka ima dobra energetska svojstva.

lješnjak; konvekcijsko sušenje; energija

nije evidentirano

engleski

Qualitative and Energetic Changes of Hazelnuts after the Process of Convective Drying

nije evidentirano

hazelnut; convection drying; energy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55 (1)

2013.

11-19

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice