Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Raznolikost prirodne populacije enterokoka u Siru iz mišine (CROSBI ID 384651)

Ocjenski rad | diplomski rad

Strizić, Dora Raznolikost prirodne populacije enterokoka u Siru iz mišine / Skelin, Andrea (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Strizić, Dora

Skelin, Andrea

hrvatski

Raznolikost prirodne populacije enterokoka u Siru iz mišine

Sir iz mišine, autohtoni je hrvatski tvrdi ovčji sir koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) šibensko-kninskog područja. Njegova glavna posebnost je zrenje u janjećoj koži (mišini) te prisutnost autohtonih populacija bakterija mliječne kiseline (NSLAB) što mu daje specifična organoleptička svojstva. Unutar skupine NSLAB, dominantnu autohtonu mikrobnu populaciju čine vrste i sojevi roda Enterococcus. Njihov sastav i brojnost variraju, tako da vrste koje su dominantne u mlijeku i tijekom prvih faza zrenja nisu nužno prisutne i u zrelom siru. Zbog toga, cilj ovoga rada je utvrditi raznolikost enterokoka u uzorcima mlijeka i sira primjenom molekularno-genetičkih metoda. Provedeno je istraživanje uzorkovanja svježeg mlijeka i Sira iz mišine s jednoga obiteljskog gospodarstva, tijekom 0, 15 i 30 dana zrenja. Osnovne PCR metode i njene modifikacije korištene su za preciznu genetičku karakterizaciju izolata na razini roda, vrste i soja. Primjenom PCR (Polymerase Chain Reaction) analize s rod specifičnim početnicama utvrđena je pripadnost odabranih izolata rodu Enterococcus. Primjenom RAPD (Randomly Amplified Polymorphic DNA) metode pripadnici roda Enterococcus preliminarno su grupirani, dok su pomoću multiplex PCR metode s vrsno specifičnim početnicama utvrđene njegove dominantne vrste E. faecalis i E. faecium.

Sir iz mišine; NSLAB; enterokoki; PCR; PCR RAPD

nije evidentirano

engleski

The diversity of natural population of enterococci in Cheese in a sack

nije evidentirano

Cheese in a sack; NSLAB; enterococci; PCR; PCR RAPD

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija