Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja (CROSBI ID 92448)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Luković, Zoran ; Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Hrabak, Vedran ; Ambrušec, Ljubica
hrvatski
Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja
Selekcija na povećanje mesnatosti svinja može biti opravdana ako se svinje plaćaju prema mesnatosti. Metodama procjene mesnatosti svinjskih oplovica na liniji klanja teško je mjerenjima na jednoj ili dvije točke dobiti visoku točnost procjene mesnatosti. Težiti dobivanju što je moguće veće preciznosti procjene mesnatosti ekonomski je opravdano. U cilju provjere točnosti određivanja mesnatosti polovica procijenjena je mesnatost mjerenjem debljine slanine i dubine mišića na jednom ili dva mjesta uz istovremeno određivanej mesnatosti metodom disekcije. Mesnatost polovica procijenjena pomoću ultrazvučnog uređaja mjerenjem na jednom mjestu i metodom disekcije u 19 tovljenika tjelesne mase 111, 39 kg iznosila je 49, 20 i 52, 45%. U 28 tovljenika tjelesne mase 100, 88 ustanovljen je postotak mesa u polovicama metodom "dvije točke" i disekcijom od 52, 16 i 57, 49%. Razlike u postotku mesa su signifikantne (P<0, 01). Zbog nedovoljne preciznosti pri određivanju mesnatosti pomoću ultrazvučne metode i metode "dvije točke" u odnosu na disekciju svinje su razvrstane u niže trgovačke klase nego što bi trebalo.
disekcija; mesnatost polovica; određivanje mesnatosti; svinja
nije evidentirano
engleski
Difference in predicting swine meatiness as a results of different measurements
nije evidentirano
carcass meatiness; dissection; pig; predicting meatiness.
nije evidentirano