Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja (CROSBI ID 92448)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Luković, Zoran ; Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Hrabak, Vedran ; Ambrušec, Ljubica Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja // Poljoprivredna znanstvena smotra, 65 (2000), 4; 213-217

Podaci o odgovornosti

Luković, Zoran ; Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Hrabak, Vedran ; Ambrušec, Ljubica

hrvatski

Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja

Selekcija na povećanje mesnatosti svinja može biti opravdana ako se svinje plaćaju prema mesnatosti. Metodama procjene mesnatosti svinjskih oplovica na liniji klanja teško je mjerenjima na jednoj ili dvije točke dobiti visoku točnost procjene mesnatosti. Težiti dobivanju što je moguće veće preciznosti procjene mesnatosti ekonomski je opravdano. U cilju provjere točnosti određivanja mesnatosti polovica procijenjena je mesnatost mjerenjem debljine slanine i dubine mišića na jednom ili dva mjesta uz istovremeno određivanej mesnatosti metodom disekcije. Mesnatost polovica procijenjena pomoću ultrazvučnog uređaja mjerenjem na jednom mjestu i metodom disekcije u 19 tovljenika tjelesne mase 111, 39 kg iznosila je 49, 20 i 52, 45%. U 28 tovljenika tjelesne mase 100, 88 ustanovljen je postotak mesa u polovicama metodom "dvije točke" i disekcijom od 52, 16 i 57, 49%. Razlike u postotku mesa su signifikantne (P<0, 01). Zbog nedovoljne preciznosti pri određivanju mesnatosti pomoću ultrazvučne metode i metode "dvije točke" u odnosu na disekciju svinje su razvrstane u niže trgovačke klase nego što bi trebalo.

disekcija; mesnatost polovica; određivanje mesnatosti; svinja

nije evidentirano

engleski

Difference in predicting swine meatiness as a results of different measurements

nije evidentirano

carcass meatiness; dissection; pig; predicting meatiness.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65 (4)

2000.

213-217

objavljeno

0370-0291

Povezanost rada

Šumarstvo