Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama (CROSBI ID 384822)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vraneš, Ines Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama / Vahčić, Nada (mentor); Pleadin, Jelka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Vraneš, Ines

Vahčić, Nada

Pleadin, Jelka

hrvatski

Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama

Prehrambeni aditivi su tvari koje se koriste u industriji mesa tijekom proizvodnje kako bi se poboljšala senzorska svojstva, tekstura te produžio rok trajanja. U cilju postizanja tih svojstava kao aditivi se koriste polifosfati. najveće dopuštene količine polifosfata uzražene kao P2O5 (g/kg), u proizvodima od mesa adređene su Pravilnikom o prehrambenim aditivima. Istraživanje je provedeno na 39 uzoraka fermentiranih i toplinski obrađenih kobasica s ciljem određivanja razine polifosfata u njima. Dobiveni rezultati pokazuju da pojedini uzorci sadrže količine više od Pravilnikom dopuštenih.

prehrambeni aditivi; polifosfati; kobascie

nije evidentirano

engleski

The level of polyphosphates in semi-dry and heat- treated sausages

nije evidentirano

food aditives; polyphosphates; sasusages

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

28.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija