Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uvod u ekološku poljoprivredu (CROSBI ID 11557)

Autorska knjiga | udžbenik

Kisić, Ivica Uvod u ekološku poljoprivredu. Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014

Podaci o odgovornosti

Kisić, Ivica

hrvatski

Uvod u ekološku poljoprivredu

UVOD......... 1. TEMELJNE ZNAČAJKE POLJOPRIVREDE…….... 1.1. Uloge i načini uzgoja kultivirane biljke.... 1.2. Geografski položaj kao uvjet uzgoja bilja.. 1.3. Odnos čovjeka i kultivirane biljke.......... 2. OPĆENITO O EKOLOGIJI........... 2.1. Humana ekologija....................... 2.1.1. Ekološke organizacijske jedinice u humanoj ekologiji........................................ 3. POVIJEST RAZVOJA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE.... 3.1. Povijest razvoja u svijetu............. 3.2. Razvoj ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj.................................... 4. BIOLOŠKO-DINAMIČKA POLJOPRIVREDA............. 4.1. Teorijske postavke i polazišta biološko- dinamičke poljoprivrede.......................... 4.2. Biološko-dinamički preparati............ 4.1. Priprema kompostnih preparata............... 4.3. Primjena Mjesečeva sjetvenog kalendara....... 5. PERMAKULTURA.......................... 5.1. Povijest permakulture..... 5.2. Permakultura kao oblik alternativne poljoprivrede 5.3. Ishodišta rješenja u permakulturi......... 5.4. Temeljna načela permakulture.......... 5.5. Vrednovanje ideja permakulture............ 6. GNOJIVA I GNOJIDBA TLA U EKOLOŠKOJ POLJOPRIVREDI 6.1. Plodnost tla ............ 6.2. Organska (domaća) gnojiva................... 6.2.1. Kruti stajski gnoj.............. 6.2.2. Tekući i polutekući stajski gnoj (gnojovka i gnojnica)............... 6.3. Primjena komercijalnih organskih gnojiva.. 6.4. Primjena komposta u ekološkoj poljoprivredi. 6.4.1. Kompost glista (lumbripost).............. 6.4.1.1. Priprema za uzgoj lumbrikulture i korištenje lumbriposta .............. 6.5. Gnojidba tla zelenom masom.................. 7. PLODORED................................. 7.1. Temeljni biotehnički principi uvođenja plodoreda.................................... 7.2. Temeljni principi izrade plodoreda......... 8. SUZBIJANJE BILJNIH NAMETNIKA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIM ZAHVATIMA………….............. 8.1. Općenito o korovima............... 8.1.1. Preventivne mjere suzbijanja korova........ 8.1.1.1. Sjemenski/sadni materijal............... 8.1.1.2. Biljno uzgojni zahvati............. 8.2. Zahvati izravnoga suzbijanja............. 8.2.1. Termičko suzbijanja korova............... 8.2.2. Biološki zahvati................. 9. MJESTO I ULOGA EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE U UBLAŽAVANJU KLIMATSKIH PROMJENA....... 9.1. Sekvestracijski potencijal ekološke poljoprivrede u smanjenju emisije stakleničkih plinova 9.2. Staklenički plinovi i poljoprivreda.. 9.3. Ekološka poljoprivreda – strategija za ublažavanje klimatskih promjena........ 10. KONTROLA I OZNAČAVANJE EKOLOŠKIH PROIZVODA.. 10.1. IFOAM EU Regionalne grupe....... 10.2. Ostale privatne norme........ 10.2.1. Codex Alimentarius........ 10.2.2. Demeter znak..................... 10.3. Regulativa Europske unije o ekološkoj poljoprivredi............................ 10.4. Sustav kontrole i koraci do ekoznaka u Hrvatskoj................................... 11. EKOLOŠKA POLJOPRIVREDA DANAS U SVIJETU – STANJE I TRENDOVI.......... 11.1. Globalno tržište ekološkom hranom.. 11.2. Trenutno stanje ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj... LITERATURA.................................... Prilozi: - Odluka o proglašenju Zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/07 o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda (NN, 80/13) … - Pravilnik o ekološkoj proizvodnji (NN, 86/13) … - Kazalo pojmova ……………………………………… - Kratice ………………. - Životopis autora ……………………………………

temeljne značajke poljoprivrede; konvencionalna i ekološka poljoprivreda;

nije evidentirano

engleski

Introduction to organic agriculture

nije evidentirano

Fundamental characteristics of agriculture; conventional and organic farming

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2014.

978-953-6135-52-3

340

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)