Boja i kemijski sastav mesa creske janjadi (CROSBI ID 608928)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Prpić, Zvonimir ; Pavić, Vesna
hrvatski
Boja i kemijski sastav mesa creske janjadi
Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski sastav i pH vrijednost m. longissimus dorsi (MLD) te boju m. semitendinosus (MS) i m. rectus abdominis (MRA) janjadi creske ovce kao i utjecaj spola na boju MS i MRA. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 105 klaonički obrađenih trupova creske janjadi (61 ♂ i 44 ♀). U svrhu utvrđivanja kemijskog sastava mesa, nakon klanja s trupova je uzeto ukupno 12 uzoraka MLD-a (6 ♂ i 6 ♀). Prema utvrđenim pokazateljima osnovnog kemijskog sastava i boje, meso creske janjadi pripada kategoriji mlade janjetine ružičaste boje. Spol janjadi nije značajno utjecao na boju mesa, osim na L* vrijednost MS koja je bila znatno viša u muške janjadi.
creska ovca; janjad; spol; kakvoća mesa
nije evidentirano
engleski
Meat colour and chemical composition of Cres sheep lambs
nije evidentirano
Cres sheep; lambs; sex; meat quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
629-633.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova. 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
978-953-7871-23-9
Podaci o skupu
49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
poster
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska