Pigmentni sastav različito obojenog korijena mrkve (CROSBI ID 608993)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Benko, Božidar ; Fabek, Sanja ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan
hrvatski
Pigmentni sastav različito obojenog korijena mrkve
Količina pigmentnih spojeva u izravnoj je korelaciji s vanjskom bojom korijena mrkve. Cilj ovog rada bio je odrediti sadržaj karotenoida i antocijana te razlike nutritivnog sastava sedam sorti mrkve. Analizom nutritivnog sastava istraživanih sorti mrkve utvrđene su visoko signifikantne razlike između svih analiziranih parametara. U narančasto obojenim sortama mrkve utvrđen je najveći sadržaj β-karotena (16, 55 mg/100g svježe tvari) dok je u ljubičasto obojenim utvrđen najviši sadržaj ukupnih antocijana (303, 19 mg/kg) i ukupnih fenola. Temeljem navedenih rezultata može sezaključiti da se mrkve različitog sortimenta značajno razlikuju u osnovnom nutritivnom sastavu, kao i u sastavu pigmentnih spojeva.
sorte mrkve; karotenoidi; antocijani; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
The pigment composition of different colored carrot roots
nije evidentirano
carrot cultivars; carotenoids; anthocyanins; nutritional composition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
325-328.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska