Uklanjanje teških metala upotrebom polimera kao alternativa "plavom bistrenju" (CROSBI ID 328971)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Banović, Mara
Konja, Gordana
hrvatski
Uklanjanje teških metala upotrebom polimera kao alternativa "plavom bistrenju"
Visoka koncentracija teških metala često uzrokuje nepoželjne senzorske promjene u vinu. Prisutnost bakra, željeza i cinka u visokim koncentracijama može rezultirati nepoželjnim promjenama u mirisu i izgledu te može uzrokovati metalni okus vina. Za sprečavanje njihovog štetnog djelovanja predlagane su brojne metode. To su s jedne strane metode maskiranja metalnih kationa, zatim stabilizacija koloida koji mogu firmirati "lomove", ili pak smanjenje koncentracije metala. Jedna od metoda uklanjanja metala iz vina je "plavo bistrenje" s kalijheksacijanoferatom(II). Ovaj postupak je potencijalno opasan, zbog toga što iako kalij heksacijanoferat (II) sam po sebi nije otrovan, u određenim uvjetima može doći do stvaranja vrlo otrovne cijanovodične kiseline, koja se postepeno može transformirati u kancerogeni etilkarbamat. Također, uklanjanje "plavog" taloga nastalog nakon bistrenja stvara određene probleme u zaštiti okoliša. U ovom radu je prikazano alternativno rješenje za smanjenje koncentracije metala u vinu, a bazira se na selektivnom bistrenju sa popkorn polimerom-polivinilimidazolom (PVI) , koji s metalima stvara komplekse. PVI se sastoji od 1-vinilimidazola (VI) i 1-vinilpirolidona (VP) pri čemu imidazol predstavlja aktivnu grupu. Ovaj polimer ne djeluje kao ionski izmjenjivač, nego putem stvaranja donor-akceptor veze između N-heterocikličkog sistema i kationa teških metala. Primjenom selektivnog kompleksiranja, ovaj polimer veže teške metale, a ima i pozitivan utjecaj na očuvanje boje vina. U ovom radu je upotrebljen PVI, tip9:1 (VI/VP) za bistrenje dvije vrste visokokvalitetnih bijelih vina Muškata i Laškog rizlinga. Eksperimenti su provedeni s vinima u laboratorijskom i industrijskom mjerilu. U laboratorijskim pokusima vina su tretirana s bakrom, koloidima vina, glukanom i karboksimetilcelulozom te nakon toga bistrena s PVI-om (0.4 g/L tijekom 180 minuta). U industrijskim uvjetima bistreno je 50 000 L vina Muškat, s 0.2 g/L PVI-a tijekom 180 minuta i 5 000 L vina Laški rizling s 0.4 g/L PVI-a također tijekom 180 minuta. U svim slučajevima u laboratorijskim i industrijskim pokusima, bistrenjem s PVI-om uklonjene su velike količine bakra, željeza, cinka i fenolnih spojeva, ali ne i mangana. Promjene ostalih komponenata su bile beznačajne. Na kraju se može zaključiti da polimer upotrebljen u ovom radu može biti odgovarajuća zamjena za kalijheksacijanoferat (II) pri bistrenju bijelih vina. Njegove prednosti su selektivnost, visoka efikasnost, netoksičnost i jednostavno rukovanje.
bistrenje vina; bakar; cink; mangan; kalijheksancijanoferat(II); polivinilimidazol; teški metali; željezo
nije evidentirano
engleski
Removal of Heavy Metals Using Polymer as Alternative to "Blue Fining"
nije evidentirano
fining of wines; copper; zinc; manganese; potassiumhexacyanoferrate(II); polyvinylimidazole; heavy metals; iron
nije evidentirano
Podaci o izdanju
173
.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb