Razlike u kvaliteti prirodnog i termički obrađenog soka od šipka (CROSBI ID 609008)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Gadže, Jelena ; Padovan, Antonija ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan
hrvatski
Razlike u kvaliteti prirodnog i termički obrađenog soka od šipka
Cilj ovog rada bio je istražiti parametre kvalitete svježe ocijeđenog soka od šipka sorte Sladun te utjecaj skladištenja na promjene parametara kvalitete analiziranog soka. Dobiveni sok je podijeljen u tri skupine uzoraka: sok od šipka bez dodataka, sok kojem je dodana limunska kiselina i sok kojem je dodana limunska kiselina i konzumni šećer. Svježe ocijeđeni sok od šipka imao je 17, 3 % suhe tvari, 16, 4 oBrix topljive suhe tvari, 4, 1 pH vrijednost, 0, 4 % ukupnih kiselina, 17, 7 mg/100g vit C, te 207, 9 mg GAE/100g svježe tvari ukupnih fenola. Pripremljeni uzorci termički su obrađeni postupkom pasterizacije. Postupkom pasterizacije došlo je do degradacije sadržaja vitamina C i ukupnih fenola. Pri skladištenju sadržaj vit C i ukupnih fenola značajno se smanjio u svim analiziranim uzorcima soka od šipka.
Punica granatum L.; sok od šipka; kemijski parametri; period skladištenja
nije evidentirano
engleski
Differences in the quality of the natural and thermally processed pomegranate juice
nije evidentirano
Punica granatum L.; pomegranate juice; chemical parameters; storage period
nije evidentirano
Podaci o prilogu
732-736.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
49. Hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska