Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike (CROSBI ID 609029)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vinković, Tomislav ; Vinković Vrček, Ivana ; Parađiković, Nada ; Štolfa, Ivna ; Tkalec, Monika Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 116-117

Podaci o odgovornosti

Vinković, Tomislav ; Vinković Vrček, Ivana ; Parađiković, Nada ; Štolfa, Ivna ; Tkalec, Monika

hrvatski

Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike

Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj srebrnih nanočestica (AgNP) na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike. Istraživanje je provedeno tijekom 2012. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Odjelu za biologiju u Osijeku i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Sjeme paprike Vedrana F1 posijano je tijekom travnja u polistirenske kontejnere u komercijalni supstrat. Tretiranje s dvije različite koncentracije AgNP (0.1 i 1 mg/L) obavljeno je nakon pojave prvog pravog lista zalijevanjem u zonu korijena. Tretman s 0.1 i 1 mg/L srebrnog nitrata (AgNO3) obavljen je radi usporedbe. Listovi paprike su uzorkovani 55 dana nakon sjetve te su pripremljeni za analizu ukupne antioksidativne aktivnosti (UAA), sadržaja vodikovog peroksida, ukupnih fenola i razine lipidne peroksidacije. Statističkom obradom podataka je utvrđeno da je tretman s 1 mg/L AgNP značajno povećao UAA u usporedbi s ostalim tretmanima i kontrolom. Sadržaj vodikovog peroksida bio je najveći u biljkama tretiranih s 1 mg/L AgNP. Najveća razina lipidne peroksidacije zabilježena je kod tretmana s 0.1 mg/L AgNP. Nadalje, najveći sadržaj fenola utvrđen je kod tretmana s 1 mg/L AgNO3. Dobiveni rezultati pokazali su da nanočestićni i ionski oblik srebra značajno utječu na UAA te na pojedine pokazatelje oksidativnog stresa u listu paprike.

nanočestice ; antioksidativna aktivnost ; fenoli ; lipidna peroksidacija ; paprika

nije evidentirano

engleski

Effects of silver nanoparticles on antioxidative activity in pepper leafs

nije evidentirano

nanoparticles ; total antioxidative activity ; phenolics ; lipid peroxidation ; pepper

nije evidentirano

Podaci o prilogu

116-117.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7871-23-9

Podaci o skupu

49. hrvatski i 9. međunarodni simpozija agronoma

predavanje

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija