Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Interakcija flavonoida kvercetina i kemferola s modelnim lipidnim membranama (CROSBI ID 385332)

Ocjenski rad | diplomski rad

Maričić, Maja Interakcija flavonoida kvercetina i kemferola s modelnim lipidnim membranama / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Maričić, Maja

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Interakcija flavonoida kvercetina i kemferola s modelnim lipidnim membranama

Cilj ovog rada je ispitati utjecaj ugradnje flavonoida kvercetina i kemferola na strukturna svojstva modelnih lipidnih membrana. Liposomi fosfatidilkolin i sfingomijelin u molarnom omjeru 2, 4:1 i liposomi 1, 2-dipalmitoil-sn-glicero-3-fosfokolin korišteni su kao modelne lipidne membrane. Utjecaji odabranih flavonoida na strukturne promjene modelnih lipidnih membrana određeni su pomoću elektronske paramagnetske rezonancije, fluorescentne polarizacije i diferencijalne skenirajuće kalorimetrije. Elektronska paramagnetska rezonancija i fluorescentna polarizacija su korištene kako bi se dobile informacije o promjenama u fluidnosti membrana ugradnjom kvercetina i kemferola, a informacije o promjeni entalpije i temperaturi faznog prijelaza liposoma iz gel faze u fazu tekućih kristala dobivene su pomoću diferencijalne skenirajuće kalorimetrije. Dobiveni rezultati su pokazali da ispitivani flavonoidi mogu utjecati na fluidnost stanične membrane. Kvercetin je snažnije utjecao na strukturu lipidnih membrana u odnosu na kemferol.

flavonoidi; liposomi; biološke membrane

nije evidentirano

engleski

Interaction of flavonoids quercetin and kaempherol with model lipid membranes

nije evidentirano

flavonoids; liposome; biological membrane

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

28.02.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija