Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.) (CROSBI ID 609218)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jurišić, Mladen ; Kanisek, Jozo ; Turkalj, Davorin ; Galić Subašić, Daria ; Galošević, Marija
hrvatski
Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.)
Istraživanja o važnijim tehnološkim činiteljima i ekonomskim pokazateljima proizvodnje obavljena su na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Podravskim Podgajcima tijekom 2012. godine. Na površini od jednog hektara praćeni su i evidentirani agrotehnički zahvati, tehnologija i organizacija proizvodnje začinske paprike. Na temelju prikupljenih podataka, izračunatih normi i izrađene tehnološke karte utvrđen je utrošak od 63, 48 sati rada strojeva i 686, 88 sati rada ljudi. Iz tog proizlazi da je ova proizvodnja radno intenzivna s velikim utroškom ljudskog rada. Ukupni troškovi iznosili su 44.512, 76 kn ha-1 a vrijednost ostvarene proizvodnje je 65.600, 00 kn ha-1. Proizvodnost rada iznosila je 1, 19 kg mljevene paprike po satu ljudi te utrošak od 837, 65 sati rada ljudi po toni mljevene paprike. Ostvarena je dobit u iznosu od 21.087, 24 kn ha-1.
začinska paprika ; tehnologija proizvodnje ; ekonomski rezultat
nije evidentirano
engleski
Major tehnological factors and economic results in production of spice pepper (Capsicum annuum L.)
nije evidentirano
spice pepper ; production technology ; economic traits ; profit
nije evidentirano
Podaci o prilogu
315-319.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska
Podaci o skupu
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska
poster
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska