Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića (CROSBI ID 609418)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Mahmutović, Hava ; Hanžek, Danica
hrvatski
Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića
Cilj istraživanja bio je usporediti tehnološke pokazatelje kvalitete prsnog mišićnog tkiva brojlerskih pačića i pilića tovljenih na intenzivan način uz korištenje standardnih krmnih smjesa. Od tehnoloških svojstava u radu su prikazani pH1 i pH2, boja prsnog mišića, otpuštanje mesnog soka (%), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). U istraživanju je korišteno 10 pilića genotipa Cobb 500, odnosno 10 pačića genotipa Cherry Velley. Statistički značajno veća vrijednost pH2 izmjerena je kod prsnog mesa pilića u odnosu na meso pataka (5, 85 odnosno 5, 74). Intenzitet crvenila mišićnog tkiva prsa prikazan kao vrijednost a*, bio je statistički značajno veći kod prsa pataka (16, 77) u odnosu na pileća prsa(1, 44), dok su L* i b* vrijednosti bile veće kod pilećeg mesa u usporedbi s mesom pataka (L = 55, 27 i 43, 06 odnosno b* = 7, 25 i 5, 88). Značajno veći kalo kuhanja utvrđen je kod mesa pataka (27, 44%) dok je kod pilića iznosio 21, 63%. Sukladno vrijednostima kala kuhanja kretale su se i vrijednosti za teksturu mesa, odnosno kod pačjeg mesa gdje je kalo kuhanja bio veći, bila je potrebna i veća sila kod presijecanja mišićnog tkiva (pileće meso = 30, 22 N i pačje meso = 57, 27 N). Statistički značajna razlika između pilećeg i pačjeg mesa nije utvrđena za vrijednosti pH1 i gubitak mesnog soka (%).
brojleri ; pačići ; pilići ; meso prsa ; tehnološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Comparison of technological properties of the breast muscle tissue between broiler chickens and ducklings
nije evidentirano
broiler chickens ; ducklings ; breast meat ; technological properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
600-604.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek:
978-953-7871-22-2
Podaci o skupu
49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
poster
16.02.2014-21.02.2014
Dubrovnik, Hrvatska