Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića (CROSBI ID 609418)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Mahmutović, Hava ; Hanžek, Danica Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek, 2014. str. 600-604

Podaci o odgovornosti

Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Mahmutović, Hava ; Hanžek, Danica

hrvatski

Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića

Cilj istraživanja bio je usporediti tehnološke pokazatelje kvalitete prsnog mišićnog tkiva brojlerskih pačića i pilića tovljenih na intenzivan način uz korištenje standardnih krmnih smjesa. Od tehnoloških svojstava u radu su prikazani pH1 i pH2, boja prsnog mišića, otpuštanje mesnog soka (%), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). U istraživanju je korišteno 10 pilića genotipa Cobb 500, odnosno 10 pačića genotipa Cherry Velley. Statistički značajno veća vrijednost pH2 izmjerena je kod prsnog mesa pilića u odnosu na meso pataka (5, 85 odnosno 5, 74). Intenzitet crvenila mišićnog tkiva prsa prikazan kao vrijednost a*, bio je statistički značajno veći kod prsa pataka (16, 77) u odnosu na pileća prsa(1, 44), dok su L* i b* vrijednosti bile veće kod pilećeg mesa u usporedbi s mesom pataka (L = 55, 27 i 43, 06 odnosno b* = 7, 25 i 5, 88). Značajno veći kalo kuhanja utvrđen je kod mesa pataka (27, 44%) dok je kod pilića iznosio 21, 63%. Sukladno vrijednostima kala kuhanja kretale su se i vrijednosti za teksturu mesa, odnosno kod pačjeg mesa gdje je kalo kuhanja bio veći, bila je potrebna i veća sila kod presijecanja mišićnog tkiva (pileće meso = 30, 22 N i pačje meso = 57, 27 N). Statistički značajna razlika između pilećeg i pačjeg mesa nije utvrđena za vrijednosti pH1 i gubitak mesnog soka (%).

brojleri ; pačići ; pilići ; meso prsa ; tehnološka svojstva

nije evidentirano

engleski

Comparison of technological properties of the breast muscle tissue between broiler chickens and ducklings

nije evidentirano

broiler chickens ; ducklings ; breast meat ; technological properties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

600-604.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek:

978-953-7871-22-2

Podaci o skupu

49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma

poster

16.02.2014-21.02.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)