Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije (CROSBI ID 205051)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Cvrtila Fleck, Željka ; Večkovec, Ana Marija ; Špoljarić, Daniel ; Mršić, Gordan ; Srčec, Siniša ; Špiranec, Katarina ; Mihelić, Damir ; Njari, Bela ; Kozačinski, Lidija ; Popović, Maja
hrvatski
Kemijska ocjena kakvoće mesa podrijetlom od svinja cijepljenih pokusnim dvovaljanim cjepivom protiv kolidijareje i kolienterotoksemije
U svinjogojskoj proizvodnji, veliki i tvrdokorni problem predstavljaju gubici među sisajućom, a napose odbijenom prasadi, uzrokovani infekcijama najčešće F4ac+ i/ili F18ac+ enterotoksigenim sojevima bakterije Escherichia coli (ETEC). U istraživanjima u okviru projekta 053-0532265-2255 utrđen je zadovoljavajući imunoprofilaktički učinak pokusnih oralnih F4ac+ i/ili F18ac+ ne-ETEC cjepiva protiv kolidijareje i kolinterotoksemije odbijenika. Međutim, u m. longissimus dorsi svinja koje su peroralno cjepljene s dvovaljanim cjepivom (sadrži dva soja bakterije E. coli /F4ac+ ne ETEC soj 2407 i F18ac+ ne ETEC soj 2143) kemijskom analizom je utvrđena statistički neznačajna promjena u odnosu na kemijski sastav m. longissimus dorsi porijeklom od necjepljenih svinja.
svinja; pokusno ne-ETEC cjepivo; kvaliteta mesa; m. longissimus dorsi
nije evidentirano
engleski
Chemical evaluation of the quality of meat originating from pigs vaccinated with experimental bivalent vaccine against colidiarrhoea and colienterotoxemia
nije evidentirano
pigs; experimental non-ETEC vaccine; meat quality
nije evidentirano