Određivanje prisutnosti teških metala u povrću (CROSBI ID 774738)
Druge vrste radova | izvještaj
Podaci o odgovornosti
Stančić, Zvjezdana ; Vujević, Dinko
hrvatski
Određivanje prisutnosti teških metala u povrću
Na Varaždinskoj tržnici, na prodajnim mjestima registriranih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) u rujnu i listopadu 2013. godine kupljene su vrste povrća za koje smo pretpostavili da se najviše konzumiraju od strane potrošača, a to su: bijeli i crveni krumpir, luk, narančasta mrkva, niski grah trešnjevac, salata kristalka i zeleno zelje. Svaka vrsta povrća kupljena je na četiri različita prodajna mjesta. Nakon sušenja i usitnjavanja uzoraka provedene su laboratorijske analize određivanja teških metala pomoću atomske apsorpcijske spektrometrije. Određivani su sljedeći teški metali: arsen (As), bakar (Cu), cink (Zn), kadmij (Cd), krom (Cr), mangan (Mn), nikal (Ni), olovo (Pb) i živa (Hg). Rezultati analiza pokazali su da su prekoračenja najvećih dopuštenih količina teških metala prema Pravilniku (NN 146/12) zabilježena u: dva od četiri uzoraka crvenog krumpira, jednom od četiri uzoraka mrkve i dva od četiri uzoraka suhog graha trešnjevca. Od ispitivanih teških metala prekoračenja su zabilježena za olovo (Pb) u pet uzoraka i za kadmij (Cd) u jednom uzorku. Od 11 prodajnih mjesta OPG-a prekoračenja najvećih dopuštenih količina prema spomenutom Pravilniku (NN 146/12) zabilježena su za četiri prodajna mjesta. Budući da je u istraživanju korišten relativno mali broj uzoraka, dobiveni rezultati mogu poslužiti kao indikativni pokazatelji prisutnosti teških metala u najčešće konzumiranim vrstama povrća.
teški metali; povrće
nije evidentirano
engleski
Determination of heavy metalas in vegetables
nije evidentirano
heavy metals; vegetables
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Geotehnički fakultet
2014.
nije evidentirano
objavljeno