Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina (CROSBI ID 385736)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Ćubela, Dubravka Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Ćubela, Dubravka

Markov, Ksenija

hrvatski

Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina

Najtoksičniji predstavnik skupine okratoksina je okratoksin A (OTA). Kao sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium snažan je mikotoksin s hepatotoksičnim, nefrotoksičnim, kancerogenim i imunosupresivnim djelovanjem. Procijenjena izloženost okratoksinu A u zemljama EU je od 0, 13 do 4, 6 ng/kg tjelesne mase po danu. Vino je drugi po redu izvor ljudske izloženosti okratoksinu A u Europi. Da bi se analiza mikotoksina u laboratoriju mogla provesti potrebno je zadovoljiti određene parametre koji se odnose na validaciju metode namjenjene analizi mikotoksina. Osim službenih, validiranih analitičkih metoda za mikotoksine baziranih na načelima kromatogarafije, danas su orijentacijski testovi postali standardni alat za brzo praćenje okratoksina A, posebno za potrebe monitoringa. Jedan od takvih testova je ELISA (engl.Enzyme-linked immunosorbent assay) test. Unatoč velikom utjecaju matriksa i lažno pozitivnih rezultata, prednost ELISA-e je brzina, jednostavnost rada i zadovoljavajuća osjetljivost metode. U ovome radu istraživana je prisutnost okratoksina A u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina. Ispitivanje je obuhvatilo vina sa tržišta Bosne i Hercegovine kao i domaća vina sa područja Hercegovine tijekom 2012. i 2013. godine. Također je istraživana kvaliteta ispitivanja uzoraka na prisustvo okratoksina A u vinima kroz parametre validacije, te je dokazana efikasnost ELISA tehnike kao pouzdane metode u kvantificiranju velikog broja uzoraka. Dobivene količine okratoksina A uspoređene su sa najvećim dopuštenim količinama propisanih EU zakonskom regulativom za vino, te je utvrđeno da su analizirani uzorci vina zdravstveno ispravni i kao takvi se smiju stavljati u promet.

vino; okratoksin A; validacija metode; ELISA

nije evidentirano

engleski

Ochratoxin a prevalence in white, red and dessert wines

nije evidentirano

wine; ochratoxin A; method validation; ELISA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

11.04.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija