Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina (CROSBI ID 385736)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćubela, Dubravka
Markov, Ksenija
hrvatski
Pojavnost okratoksina a u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina
Najtoksičniji predstavnik skupine okratoksina je okratoksin A (OTA). Kao sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium snažan je mikotoksin s hepatotoksičnim, nefrotoksičnim, kancerogenim i imunosupresivnim djelovanjem. Procijenjena izloženost okratoksinu A u zemljama EU je od 0, 13 do 4, 6 ng/kg tjelesne mase po danu. Vino je drugi po redu izvor ljudske izloženosti okratoksinu A u Europi. Da bi se analiza mikotoksina u laboratoriju mogla provesti potrebno je zadovoljiti određene parametre koji se odnose na validaciju metode namjenjene analizi mikotoksina. Osim službenih, validiranih analitičkih metoda za mikotoksine baziranih na načelima kromatogarafije, danas su orijentacijski testovi postali standardni alat za brzo praćenje okratoksina A, posebno za potrebe monitoringa. Jedan od takvih testova je ELISA (engl.Enzyme-linked immunosorbent assay) test. Unatoč velikom utjecaju matriksa i lažno pozitivnih rezultata, prednost ELISA-e je brzina, jednostavnost rada i zadovoljavajuća osjetljivost metode. U ovome radu istraživana je prisutnost okratoksina A u uzorcima bijelih, crnih i desertnih vina. Ispitivanje je obuhvatilo vina sa tržišta Bosne i Hercegovine kao i domaća vina sa područja Hercegovine tijekom 2012. i 2013. godine. Također je istraživana kvaliteta ispitivanja uzoraka na prisustvo okratoksina A u vinima kroz parametre validacije, te je dokazana efikasnost ELISA tehnike kao pouzdane metode u kvantificiranju velikog broja uzoraka. Dobivene količine okratoksina A uspoređene su sa najvećim dopuštenim količinama propisanih EU zakonskom regulativom za vino, te je utvrđeno da su analizirani uzorci vina zdravstveno ispravni i kao takvi se smiju stavljati u promet.
vino; okratoksin A; validacija metode; ELISA
nije evidentirano
engleski
Ochratoxin a prevalence in white, red and dessert wines
nije evidentirano
wine; ochratoxin A; method validation; ELISA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
11.04.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb