Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini (CROSBI ID 205407)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Dragić, Marko Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini // Motrišta, 75-76 (2014), 31-49

Podaci o odgovornosti

Dragić, Marko

hrvatski

Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini

U hrvatskoj katoličkoj baštini na Badnji dan je vrhunac priprave hrane za Božić. Tradicionalno se na Badnji dan posti, nekoć se žežinjalo ne jedući i ne pijući ništa. Za badnjom večerom snažno se ogleda kult pokojnika. Rad je nastao temeljem relevantne literature i posebice terenskoga istraživačkoga rada u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Crnoj Gori. U posnoj badnjoj večeri blaguju se kultna pokojnička jela još iz pretkršćanskih vremena. Kult pokojnika navodi se u bjeloruskom, ukrajinskom i rumunjskom kontekstu. Neki običaji u badnjoj večeri imaju apotropejski karakter. Tako se, primjerice, u hranu stavljao bijeli luk vjerujući da će se tako zaštiti od demonskih sila. Hrvatski katolički običaji priprave hrane na Badnji dan navode se u bošnjačkom muslimanskom i srpskom pravoslavnom kontekstu.

veselica ; keške ; vrste kruha ; post ; badnja večera.

nije evidentirano

engleski

The preparation of the Christmas food and the Christmas Eve fast in Croatian catholic heritage

nije evidentirano

celebration ; keške ; types of bread ; fast ; Christmas Eve dinner

nije evidentirano

Podaci o izdanju

75-76

2014.

31-49

objavljeno

1512-5475

Povezanost rada

Etnologija i antropologija