Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini (CROSBI ID 205407)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dragić, Marko
hrvatski
Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini
U hrvatskoj katoličkoj baštini na Badnji dan je vrhunac priprave hrane za Božić. Tradicionalno se na Badnji dan posti, nekoć se žežinjalo ne jedući i ne pijući ništa. Za badnjom večerom snažno se ogleda kult pokojnika. Rad je nastao temeljem relevantne literature i posebice terenskoga istraživačkoga rada u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Crnoj Gori. U posnoj badnjoj večeri blaguju se kultna pokojnička jela još iz pretkršćanskih vremena. Kult pokojnika navodi se u bjeloruskom, ukrajinskom i rumunjskom kontekstu. Neki običaji u badnjoj večeri imaju apotropejski karakter. Tako se, primjerice, u hranu stavljao bijeli luk vjerujući da će se tako zaštiti od demonskih sila. Hrvatski katolički običaji priprave hrane na Badnji dan navode se u bošnjačkom muslimanskom i srpskom pravoslavnom kontekstu.
veselica ; keške ; vrste kruha ; post ; badnja večera.
nije evidentirano
engleski
The preparation of the Christmas food and the Christmas Eve fast in Croatian catholic heritage
nije evidentirano
celebration ; keške ; types of bread ; fast ; Christmas Eve dinner
nije evidentirano