Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Preosjetljivost na hranu (CROSBI ID 205598)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Despot, Ranka ; Turkalj, Mirjana ; Miletić Gospić, Adrijana Preosjetljivost na hranu // Paediatria Croatica, 58 (2014), 248-252

Podaci o odgovornosti

Despot, Ranka ; Turkalj, Mirjana ; Miletić Gospić, Adrijana

hrvatski

Preosjetljivost na hranu

Preosjetljivost na hranu je neželjena reakcija nakon ingestije neke namirnice ili njenih pojedinih sastojaka. Može biti alergijska ili nealergijska preosjetljivost-intolerancija, a ona prema mehanizmu nastanku može biti enzimatska, farmakološka i idiopatska. Najčešća intolerancija je nepodnošljivost laktoze, a farmakološka nepodnošljivost histamina. Intolerancija laktoze je rezultat manjka enzima laktaze, a može biti primarna i sekundarna, a očituje se gastrointestinalnim simptomima. Intolerancija histamina javlja se u osoba s narušenom ravnotežom između akumuliranog histamina u organizmu i kapaciteta njegove razgradnje u organizmu što je prvenstveno posljedica nedostatne aktivnosti enzima DAO. Očituje se nizom neželjenih simptoma nakon konzumacije hrane bogate histaminom, pogađa različite organske sustave (probavni, dišni sustavm koža). Simptomi se u monogočemu preklapaju sa simptomima uzrokovanim alergijom na hranu. Stoga se često intolerancija zamjenjuje sa alergijom na hranu.

Intolerancija ; laktoza ; histamin ; dijeta

nije evidentirano

engleski

Food intolerance

nije evidentirano

Intolerance ; lactosa ; histamin ; diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

2014.

248-252

objavljeno

1330-1403

1846-405X

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti

Indeksiranost