Preosjetljivost na hranu (CROSBI ID 205598)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Despot, Ranka ; Turkalj, Mirjana ; Miletić Gospić, Adrijana
hrvatski
Preosjetljivost na hranu
Preosjetljivost na hranu je neželjena reakcija nakon ingestije neke namirnice ili njenih pojedinih sastojaka. Može biti alergijska ili nealergijska preosjetljivost-intolerancija, a ona prema mehanizmu nastanku može biti enzimatska, farmakološka i idiopatska. Najčešća intolerancija je nepodnošljivost laktoze, a farmakološka nepodnošljivost histamina. Intolerancija laktoze je rezultat manjka enzima laktaze, a može biti primarna i sekundarna, a očituje se gastrointestinalnim simptomima. Intolerancija histamina javlja se u osoba s narušenom ravnotežom između akumuliranog histamina u organizmu i kapaciteta njegove razgradnje u organizmu što je prvenstveno posljedica nedostatne aktivnosti enzima DAO. Očituje se nizom neželjenih simptoma nakon konzumacije hrane bogate histaminom, pogađa različite organske sustave (probavni, dišni sustavm koža). Simptomi se u monogočemu preklapaju sa simptomima uzrokovanim alergijom na hranu. Stoga se često intolerancija zamjenjuje sa alergijom na hranu.
Intolerancija ; laktoza ; histamin ; dijeta
nije evidentirano
engleski
Food intolerance
nije evidentirano
Intolerance ; lactosa ; histamin ; diet
nije evidentirano