Određivanje sastava lipida nekih riba Jadranskog mora = Determination of lipid composition of some Adriatic fishes (CROSBI ID 464940)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Varljen, Jadranka ; Rupčić, Jasminka ; Šulić, Sanda ; Bešlić, Jasminka ; Eraković, Vesna ; Obersnel, Vojko ; Kapović, Miljenko
hrvatski
Određivanje sastava lipida nekih riba Jadranskog mora = Determination of lipid composition of some Adriatic fishes
Cilj rada bio je odrediti količinu ukupnih, nepolarnih i polarnih lipida u mesu nekih riba Jadranskog mora poput arbuna (Pagellus erythrinus), fratra (Diplodus vulgaris), škrpuna (Scorpanea porcus) i ugora (Conger conger) te njihov masnokiselinski sastav. Određivan je i sadržaj fosfora u tkivu te promatran utjecaj okoline na navedene parametre. Ekstrakcija ukupnih lipida vršena je metodom po Folchu i sur. Ukupni lipidi su tankoslojnom preparativnom kromatografijom razdvojeni na pojedine nepolarne i polarne frakcije. Od nepolarnih frakcija identificirani su triacilgliceroli, a od polarnih fosfatidilikolin, fosfatidilinozitol, fosfatidilserin i fosfatidiletanolamin. Po metanolizi, metilni esteri masnih kiselina pojedinih lipidnih frakcija identificirani su metodom plinske kromatografije. Maseni udio ukupnih lipida u mišićnom tkivu ribe varira od 0,78% do 4,77% (računato na vlažnu masu). Od toga polarni lipidi čine 3,67-25,8%, a nepolarni 74,2-96,33%. Najzastupljenije masne kiseline u svim lipidnim frakcijama bile su : palmitinska (16:0), palmitoleinska (16:1), stearinska (18:0), oleinska (18:1), arahidonska (20:4) i dokosaheksaenska (22:6) kiselina.
morske ribe; lipidi; masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Determination of lipid composition of some Adriatic fishes
Cilj rada bio je odrediti količinu ukupnih, nepolarnih i polarnih lipida u mesu nekih riba Jadranskog mora poput arbuna (Pagellus erythrinus), fratra (Diplodus vulgaris), škrpuna (Scorpanea porcus) i ugora (Conger conger) te njihov masnokiselinski sastav. Određivan je i sadržaj fosfora u tkivu te promatran utjecaj okoline na navedene parametre. Ekstrakcija ukupnih lipida vršena je metodom po Folchu i sur. Ukupni lipidi su tankoslojnom preparativnom kromatografijom razdvojeni na pojedine nepolarne i polarne frakcije. Od nepolarnih frakcija identificirani su triacilgliceroli, a od polarnih fosfatidilikolin, fosfatidilinozitol, fosfatidilserin i fosfatidiletanolamin. Po metanolizi, metilni esteri masnih kiselina pojedinih lipidnih frakcija identificirani su metodom plinske kromatografije. Maseni udio ukupnih lipida u mišićnom tkivu ribe varira od 0,78% do 4,77% (računato na vlažnu masu). Od toga polarni lipidi čine 3,67-25,8%, a nepolarni 74,2-96,33%. Najzastupljenije masne kiseline u svim lipidnim frakcijama bile su : palmitinska (16:0), palmitoleinska (16:1), stearinska (18:0), oleinska (18:1), arahidonska (20:4) i dokosaheksaenska (22:6) kiselina.
sea fish; lipids; fatty acids
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
156-157-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Huber, Đuro
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo
Podaci o skupu
Šesti Kongres Biologa Hrvatske
poster
22.09.1997-26.09.1997
Opatija, Hrvatska