Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMAĆIH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA (CROSBI ID 386095)

Ocjenski rad | diplomski rad

Janči, Sanela KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMAĆIH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA / Vahčić, Nada (mentor); Pleadin, Jelka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Janči, Sanela

Vahčić, Nada

Pleadin, Jelka

hrvatski

KVALITETA I ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST DOMAĆIH ISTARSKIH I SLAVONSKIH TRAJNIH KOBASICA

Svrha ovog rada je odrediti fizikalno-kemijska svojstva i količinu aditiva dodanih u domaće trajne kobasice proizvedene na tradicionalan način u seoskim domaćinstvima, jer je riječ o skupini proizvoda od kojih se samo dio proizvodi i stavlja na tržište pod nadzorom. Za ove proizvode standardi kakvoće ni uvjeti proizvodnje nisu definirani pa su sastav i kakvoća vrlo neujednačeni. Prehrambeni aditivi se u industriji mesa koriste radi poboljšanja senzorskih svojstava, pospješenja postupka proizvodnje i produženja roka trajanja, a upotrijebljene količine trebaju udovoljavati zahtjevima zakonodavstva. Rad daje pregled rezultata ispitivanja pH, udjela vode, ukupnog pepela, ukupnih masti, ukupnih bjelančevina, kolagena i natrijevog klorida te količine natrijevog nitrita i polifosfata. Ispitivanje je provedeno na 10 uzoraka slavonskih i 12 uzoraka istarskih kobasica i utvrđena je heterogenost u sastavu te je potvrđeno da su trajne kobasice najkvalitetniji kobasičarski proizvod na hrvatskom tržištu.

fizikalno-kemijski sastav; slavonska domaća kobasica; istarska domaća kobasica; aditivi

nije evidentirano

engleski

QUALITY AND HEALTH SAFETY OF HOME MADE ISTRIAN AND SLAVONIAN DRY SAUSAGES

nije evidentirano

chemical composition; slavonian homemade sasusage; istrian homemade sausage; aditives

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

25.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija