Tehnološki postupci prerade voća i povrća u hranidbi konja (CROSBI ID 611762)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Tehnološki postupci prerade voća i povrća u hranidbi konja
Hranidba konja ima značajan utjecaj na performanse i zdravstveno stanje životinja. Prehrana mora biti optimalna a obroci pravilno izbalansirani, s dovoljnom količinom hranjivih tvari i energije. Sastavljanje pravilnog obroka predstavlja veliki izazov, a obroci kao takvi moraju zadovoljiti potrebe konja uzevši u obzir dob, pasminu, težinu, stanje i zdravlje. Stoga se sve više pozornosti priklanja dodavanju prirodnih sastojaka kao što su voće i povrće u krmne smjese. U radu su istraživane karakteristike i kemijski sastav triju sorti jabuka (Granny Smith, Idared i Zlatni delišes), mrkve i celera. Analizirani su ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH, udio C vitamina, antioksidativno djelovanje, ukupni fenoli, flavonoidi i neflavonoidi u svježem i osušenom voću i povrću. Kod odabranih sorti jabuka, ukupna kiselost bila je najveća kod sorte Granny Smith (0, 51 %, izražena kao jabučna kiselina), nešto niža kod sorte Idared (0, 33 %), a najniža kod sorte Zlatni delišes (0, 25 %). Vrijednosti dobivene za suhu tvar kretale su se u rasponu od 12, 77 % za sortu Zlatni delišes, 13, 70 % za Idared i 14, 88 % za Granny Smith. Najveći udio vitamina C zabilježen je kod sorte Zlatni delišes (6, 17 mg%), nešto manje kod sorte Granny Smith (5, 62 mg%) a najmanje kod sorte Idared (4, 89 mg%). Kemijski sastav svježe mrkve sačinjavali su suha tvar (11, 33 %), ukupna kiselost (0, 027 %), pH (6, 1), vitamin C (7, 14 mg%), i β karoten (16547 μg%), dok je kod svježeg celera udio vitamina C iznosio 3, 1 mg%. Cilj je osušiti navedene biljne kulture i preraditi ih u brašno (pulver) određene granulacije u svrhu dodavanja krmnim smjesama. Sušenje je provedeno do konačne vlage od 10-12 %. Temperature sušenja iznosile su 30, 45 i 60 °C. Tehnologija proizvodnje usitnjenog materijala od navedenih kultura pokazala se zahtjevnom i uključuje postupke: prihvata, čišćenja, guljenja, pranja, inspekcije, rezanja, blanširanja, ispiranja, ocjeđivanja, sušenja kondicioniranja, usitnjavanja, vaganja, skladištenja i pakiranja. Uz navedene postupke u ovom radu se također obrađuje i stabilizacija navedenih proizvoda.
Jabuka; mrkva; celer; prerada; sušenje; hranidba konja
nije evidentirano
engleski
Technological processing of some fruits and vegetables in feeds for horses
nije evidentirano
apple; carrot; celery; processing; drying; feeds for horses
nije evidentirano
Podaci o prilogu
10-11.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XXI Međunarodno savjetovanje Krmiva 2014
Lulić, Slavko
Zagreb: Krmiva
Podaci o skupu
XXI međunarodno savjetovanje Krmiva 2014
predavanje
04.06.2014-06.06.2014
Opatija, Hrvatska