Utjecaj polimorfizma FABP3 i LEPR gena na sadržaj intramuskularne masti u mišićnom tkivu svinja (CROSBI ID 206741)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Budimir, Kristina ; Margeta, Vladimir ; Kralik, Gordana ; Margeta, Polonca
hrvatski
Utjecaj polimorfizma FABP3 i LEPR gena na sadržaj intramuskularne masti u mišićnom tkivu svinja
Intenzivni uvjeti proizvodnje, selekcija usmjerena na povećanje postotka mišićnog tkiva u polovicama te zahtjevi potrošača doveli su do smanjivanja udjela intramuskularne masti u trupovima svinja. Intramuskularna mast je čimbenik koji utječe na okus, sočnost i mekoću mesa. Porodica FABP proteina dovodi do razlike u sadržaju intramuskularne masti kod različitih pasmina svinja. FABP3 i LEPR geni su kandidatni geni za svojstvo intramuskularne masti, a njihovi polimorfizmi objašnjavaju varijabilnosti koje se javljaju kod različitih pasmina svinja. Cilj ovog rada je prikazati utjecaj gena na različiti sadržaj intramuskularne masti u trupovima svinja obzirom na njihov genotip.
intramuskularna mast ; FABP3 gen ; LEPR gena ; genotip svinja
nije evidentirano
engleski
Influence of genetic polymorphism in FABP3 and LEPR genes on intramuscular fat content in pig carcasses
nije evidentirano
intramuscular fat ; FABP3 gene ; LEPR gene ; pig genotype
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)